Svečanom akademijom završavaju se svečanosti povodom jubileja

Predstavljanjem monografije i nizom javnih kulturnih sadržaja Gimnazija i ekonomska škola „Dositej Obradović” obeležava pola veka postojanja.

Na gotovo 400 stranica monografije objedinjeno je 50 godina rada te obrazovne ustanove, ali i svih približno 5300 učenika koji su pod njenim krovom maturirali.
Upravo to je, prema rečima direktora ovdašnje gimnazije, Veselina Martinovića, i bio glavni cilj ovog izdanja. Kako Martinović dodaje, autorski posao je poveren penzionisanom profesoru i zavičajnom istoričaru Gaboru Viragu, ali je u prikupljanje materijala bio uključen i veliki broj bivših i sadašnjih učenika i profesora. Pored istorijata, arhivskih fotografija prve generacije gimnazijalaca, monografija sadrži i nove momente.
Tako je jedno poglavlje obuhvatilo 40 fotografija koje ilustruju sadašnjicu škole. Takođe, knjiga sadrži i intervjue koje su sadašnji đaci uradili sa nekadašnjim profesorima, a ujedno je ovo bila prilika i da se izdvoje uspešni i istaknuti pojedinci koji su srednjoškolsku diplomu poneli iz bačkotopolske ginazije, i potom nastavili da nižu uspehe. Monografija je štampana u 500 primeraka, a ukoliko se iskaže potreba za drugim izdanjem, kako kaže Martinović, u budućnosti će biti i njega.
Program obeležavanja jubileja krunisaće svečana akademija i promocija monografije škole, koja će sutra u 17 sati biti održana u bioskopskoj sali Doma kulture. Ulaz je slobodan za građanstvo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *