Ištvan Holo: Droga je među našom decom

Civilno udruženje građana Men-thal Drogprevent osnovano je od strane nekolicine Bačkotopolčana  svesnih opasnosti kojima je izložena naša omladina. Inicijator ideje o osnivanju udruženja je Ištvan Holo koji je tokom svog tridesetogodišnjeg radnog veka provedenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova bio u prilici da prati i iz prve ruke sagleda dubinu problema narkomanije, maloletničke delikvencije i nasilja u porodici sa kojim je naše društvo suočeno.

Holo Istvan 2.5 x 3.5 „Upotreba opijata, maloletnička delikvencija i nasilje predstavljaju globalni problem na koji se mora delovati na lokalnom nivou. U cilju suzbijanja ovih negativnih društvenih pojava ključna je uloga porodice, kao stuba svakog društva, jer se starosna granica u kojoj se poseže za upotrebom narkotika pomera u oba pravca. Drogu sve češće probaju osnovci, a česti su i slučajevi da je po prvi put probaju oni u kasnim dvadesetim, pa i tridesetim godinama. Velika ponuda i pristupačna cena je nešto što dodatno zabrinjava. Iz ovog razloga je od velike važnosti ono što u okviru porodice naši školarci treba da usvoje- da ni po koju cenu ne podlegnu iskušenju i probaju drogu, pa čak ni one “lake” poput marihuane koju mnoge zemlje nastoje da legalizuju.

Veći deo aktivnosti udruženja Men-thal Drogprevent je usmeren na podršku unutar porodice- edukacija roditelja kako bi blagovremeno uočili i reagovali u slučaju sumnje na upotrebu droge od strane dece.  Ciljevi ovog udruženja su edukacija i savetovanje građana, naročito omladine i roditelja o prevenciji štetnih posledica zloupotrebe droge i drugih zabranjenih supstanci koje izazivaju bolesti zavisnosti, o prevenciji maloletničke delikvencije i krivičnih dela sa elementima nasilja pre svega organizovanjem raznih aktivnosti i javnim zalaganjem za promenu navika u pogledu zdravijeg života. Udruženje pored savetovanja pruza i praktičnu pomoć zavisnicima i njihovim porodicama, maloletnim delikventima i njihovim roditeljima kao i žrtvama nasilja u porodici. Men-thal Drogoprevent organizuje stručne skupove, tribine i seminare za edukaciju roditelja o drogama i načinima komunikacije sa decom što je veoma važan segmenat primarne prevencije narkomanije i ostalih bolesti zavisnosti, sprovodi razne programe za podizanje nivoa svesti pojedinaca i celokupne javnosti o rizicima i štetnosti od zloupotrebe droga, štampa stručne materijale kao i priručnike o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci namenjenu omladini i roditeljima.“ – istakao je Ištvan Holo

19657094_1425108017609252_2145933589047214080_n

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *