AGART – Retrospektivna izložba Atile Černika

U četvrtak, 15. septembra održaće se retrospektivna izložba Atile Černika u Muzeju opštine Bačka Topola sa početkom u 19.00 časova.

Atila Černik je likovni umetnik, vizuelni pesnik, ilustrator, urednik i nastavnik poreklom iz Bačke Topole. Od šezdesetih godina je određujuća ličnost vojvođanske umetničke scene.

Černik – ili Aga, kako ga većina ljudi u njegovoj sredini poznaje – eksperimentalni je umetnik koji stvara u mnogim žanrovima i medijima.

Stalni elementi Černikovog više od pola veka dugog stvaralaštva jesu slova koja su postala njegov zaštitni znak. U njegovoj umetnosti slova nisu samo konkretni elementi forme već u mnogim slučajevima i znaci koji prevazilaze sami sebe; imaju ikoničku ili simboličku vezu sa označenim pojmom, kao Bačka Topola sa slovom „tˮ ili Eržebet (njegova žena) sa slovom „eˮ.

Izložba odražava trenutno stanje u istraživanju njegovog životnog stvaralaštva; umesto hronološkog prikaza, smešta Černikov opus u umreženu, prilagodljivu i proširivu strukturu. Ovaj princip prati i imidž izložbe, koji se nadovezuje na fontove koje koristi umetnik i na Černikov omiljeni materijal – letraset.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Izložbu će otvoriti pisac Oto Fenjveši i muzejska savetnica Olga K. Ninkov.

 

Jedan komentar

  1. Milan Jovović

    Na umetnost treba gledati otvorenog duha i biti otvoren za njene nove sasvim moguće vizije. Puno uspeha u Vašem daljnjem radu.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *