Feketić: Kamere za posmatranje roda

Svakome poznata i draga ptica je roda. Sudbina joj se povezuje sa selima gde prave gnezda. Nažalost zbog opadanja broja prirodnih mesta za ishranu, svake godine sve manje i manje roda nam se vraća. U Opštini Mali Iđoš svega jedan par roda ima gnezdo, i to u Feketiću na dimnjaku kotlarnice pored kuglane. Ove rode su nam gosti koji se vraćaju, svake godine se vrate na isto mesto već više od jedne decenije.

Na inicijativu Mesne zajednice Feketić, na proleće ove godine su postavili kamere za posmatranje roda. Ovo nam malo približava ove ptice, a želimo podići svest o značaju ovoga. Kamere su postavljene po važećim propisima, tako da ne ometaju ptice.

U Karpatskoj niziji u proteklih sto godina zalihe roda su su veoma oscilirale, trenutno je stanje stabilno. Ovo u mnogome zavisi od ekonomije regiona. Sa nestankom vlažnih livada, močvarskih područja i one nestaju. Karpatsku niziju u celini karakteriše smanjenje broja pašnjaka, što rezultuje nepovoljnu promenu veličine travnjaka. Zbog posebne strategije razmnožavanja i veličine, od opasnosti  strujnog udara, ova vrsta je najviše ugrožena, zbog čega je izolacija žica od strateškog značaja za zaštitu ove vrste. Pošto veliki deo svoje hrane skupljaju na pašnjacima, veliki broj umiranja pojedinaca uzrokuje nekakvo trovanje. Ovo je još ozbiljniji problem u prezimljujućim predelima Afrike, gde se koriste mnoge materije, koje su u Evropi zabranjene zbog opasne prirode. Mi možemo pomoći u zaštiti vrsta gnezdećim stalcima postavljenim na stubove, a isticanje postojećih gnezda takođe je važan zadatak.

Svake godine se mnoge rode šalju u centre za spašavanje, gde ih puštaju, ako je moguće nakon što ojačaju. Kao dobro poznata i popularna ptica, igra ključnu ulogu u obrazovanju o životnoj sredini. Ptica selica, može se posmatrati u Mađarskoj od marta do septembra. Zimu provodi u tropskoj Africi. Gnezda postavlja u Evropi, Severnoj Africi i Maloj Aziji. Gnezdo gradi u ljudskim naseljima u većini slučajeva. Danas većinu svog vremena provodi na stubovima, pre su bili na dimnjacima, krovovima i drveću. Povremeno se mogu razviti labave kolonije. Svake godine biraju novi par, a opstanak stalnih parova je takođe povezan sa regionalnom odanošću. Stvaraju veliko gnezdo za razmnožavanje, u koje obično polažu 3 do 5 jajeta. Mladunci su zaštićeni od ekstremnih vremenskih prilika i grabljivaca od strane jednog roditelja tokom početnog perioda. Mladunci lete oko gnezda nakon 8 nedelja. Njihova ishrana je raznovrsna, sastoji se od crva, insekata, riba, vodozemaca, gmizavaca i drugih manjih kičmenjaka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *