Poseta Turističkog društva “Zemun“ Bačkoj Topoli

Opština Bačka Topola je u pogledu mogućnosti razvoja turizma ispred mnogih zajednica u Srbiji. Nažalost, ove mogućnosti su do sada bile ili neiskorišćene ili potpuno zapuštene, ali izgleda da se nešto i na ovom polju menja.

grupa-2Prva grupa turista je u našu opštinu došla iz Zemuna. U tom gradu postoji i radi Turističko društvo Zemun, koje okuplja ljude koji vole putovanja, upoznavanje svoje zemlje i naravno sticanje novih poznanstava. Grupa od pedesetak članova ovog društva je prošlog vikenda boravila u našoj opštini. Tom prilikom su posetili Zobnaticu, Bačku Topolu, Bajšu i Panoniju. Posle kratke šetnje zobnatičkim parkom obišli su crkvu Gospe srpanjske u Bačkoj Topoli, koja je najviša katolička crkva u Srbiji i među pet najviših na balkanu. Zatim su pogledali jedno od najvećih zimovališta utina, ili malih šumskih ušara u ovom delu Evrope i  spomenik Svetog trojstva i Časni Krst koji se nalazi na Manifestacionom trgu i koji je postavljen na inicijativu grupe građana posle više od šezdeset godina, koliko je ležao na kalvariji. Posle šetnje i kratke pauze za kafu u Glavnoj ulici, otišli su do Bajše, najstarijeg naselja naše opštine. Na putu do Bajše pogedali su i bačkotopolsku kalvariju, najstariji arhitektonski objekat u našoj opštini. U Bajši su obišli Etno kuće i hram Svetog Dimitrija, za koji treba znati da je jedna od najstagrupa-4rijih pravoslavnih crkava na području severne Bačke. Iz Bajše grupa je autobusom nastavila put do Panonije gde je posle obilaska kaštela grofova Falcion priređen ručak i druženje uz muziku.

Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i da će posle članova Turističkog društva Zemun u naš grad doći i drugi ljudi ne samo iz Vojvodine, nego iz celog sveta i da će opština Bačka Topola zauzeti odavno zasluženo mesto na karti turističke ponude naše zemlje.

Autor: H-y

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *