Damir Dolmagić (Inbox) – Sistem ne treba shvatati skroz ozbiljno

Grupa Inbox formirana je 2007. godine. Početkom 2008. godine započinju sa snimanjem albuma prvijenca u saradnji sa Milanom Đurđevićem ključnom figurom grupe Neverne Bebe, kome je povjerena i produkcija albuma, a koji je odsvirao i kompletne klavijaturske dionice.

Album “Kakve godine” objavljen je 2010. godine u sopstvenoj produkciji. Početkom decembra 2012. godine u saradnji sa izdavačkom kućom Time Machine objavljen je album “Blesavo jutro…“, koji članovi grupe smatraju svojim prvim zvaničnim izdanjem. Bend je ovih dana izbacio spot za stvar „Sintetik“ . Njime bend na šaljiv način skreće pažnju da nije zagarantovana sreća pojedincu ukoliko isti slijepo sluša sistem i da je uvijek potrebno pitati se „…a gde je sreca?“ Singl „Sintetik“ najavljuje novi album benda “Live from Hometown”, koji je snimljen uživo tokom koncerta u Bačkoj Topoli 30. jula 2014. godine. Album će izdati udruženje Remix iz Novog Sada. O onome što nas očekuje od ovog sastava pričali smo sa Damirom Dolmagićem gitaristom i vokalom benda.

Da li je humor (s obzirom na pjesmu) pravi način za borbu protiv sistema?
Pa da, moglo bi se reći tako. Svako ko je pomalo neozbiljan i ko je skolniji humoru u životu bude nekako srećniji, manje opretecen. Sistem ne treba shvatati potpuno ozbiljno, vec po malo komično. Spot i pesma na upravo komičan način prikazuju jednog možda tipičnog čoveka današnjice koji pokušava da radi sve što mu sistem kaže, savestan građanin koji uredno radi, potpisuje ugovore o kreditu, osigurava sve što može, poseduje najmodernije telefone, ali ipak na kraju nije srećan, već izuzetno iscrpljen i nesretan. Iako je glumac u spotu na kraju čak izvršio samoubistvo, svi se na kraju spota nasmeju, jer je ipak kroz humor prenesena poruka.

Kakva je scena u Bačkoj Topoli?
Scena u Bačkoj Topoli je dobra. Uvek je Topola imala rokenrol bendova, pa tako i danas. Pored nas postoje i bendovi kao što su „Koridor 10“ – koji ima ozbiljan andergaund autorski rad, „Fluid“ – pravi mejnstrim bend koji uskoro izdaje svoj prvi album, „Route 5“ – ozbiljan bluz sastav koji svira po svim značajnijim bluz klubovima po Vojvodini, „Mortero“ (koji na žalost nije aktivan) – svetski HC, metal bend, nekada je harala „Crna strana beloga“ sa Čolićima na čelu… Ali mislim da je problem svih nas iz manjih mesta činjenica da nemamo velike medije u našem gradu, ipak se sve u Beogradu dešava, pa ako se probiješ u Bačkoj Topoli znaće te Topolčani, a ako se probiješ u Beogradu, znaće te čitava država. Često se dokazivalo da je Bačka Topola rasadnik talentovanih muzičara.

Ako možete dati još podataka o albumu koji se sprema?
Novi album Inboxa koji nosi naziv „Live from Hometown“ je Live album sa osam novih pesama, snimljen na koncertu u Bačkoj Topoli 30.07.2014.godine. Ovo je treći album Inbox-a i po osećaju benda najbolji do sada, ali ipak nek publika da svoj konačni sud. Benu je ovaj album najdraži jer je uživo energija uhvaćena i snimljena. Ovo je prvi album na kojem učestvuje nov član saxofonista i klarinetista sarajevske akademije Tibor Maša.

Dajte nam neki osvrt na taj koncert, kakvi su utisci?
Nama je taj koncert bio jako važan jer smo znali da ako dobro odsviramo da ćemo imati novi album. Sa toncem smo se sve dogovorili da nas snimi odvojeno po kanalima, kako bi mogli miksati snimak. Bili smo optretećeni što su najavljivali ogromnu kišu za to veče, vreme se mutilo, ali ipak kiša nije pala za vreme našeg nastupa, već za vreme nastupa slećeg benda Eyesburn-a. Eyesburn je odsvirao dve pesme, a onda potop, nevreme kakvo se retko viđa, puno opreme je stradalo zbog ogromne kiše, ali eto, mi se ta dlaku izvukli.

Kako je tekao proces nastanka ovog živog albuma?
Proces je koncert, a posle kreće miksanje i pakao za onog ko miksa, jer svaki mikrofon hvata sve, naročito je bilo teško srediti bubanj. Ali imali smo sreće da je momak koji je miksao Dušan Balać, imao beskrajno stpljenje i talenat, pa je sve na kraju ispalo sjajno. Retko se koji snimatelj prihvata da miksa Live albume.

Planovi…
Pošto je letnji period koji je ispred nas nezahvalan za promocije albuma, svi su na moru, po baštama…, od jeseni krećemo u obilazak gradova radi promocije novog albuma, do tada imamo zakazanih par velikih bina na otvorenom, jedan TV nastup na RTS-u, a i nek se vrti novi singl „Sintetik“.

preuzeto sa www.mulj.net

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *