Opština Mali Iđoš i Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine neguju duh Crne Gore

U 2018. godini, a povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, u Lovćencu je svečano otvorena Kancelarija Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji.
Od jezika, navika, do lokalne ikonografije i naziva ulica – Lovćenac je autentičnije crnogorsko selo od mnogih duž matične države. Stoga ne čudi da je Opština Mali Iđoš, kojoj Lovćenac pripada, još 2010. godine prva u Srbiji uvela crnogorski jezik u zvaničnu upotrebu.
Sve je počelo davnog 15. oktobra 1945. godine, kada su u tadašnji Sekić, koji su upravo napustile Švabe koje su u njemu živele od 1786., stigli kolonisti iz Barskog, Cetinjskog i Bokokotarskog sreza, njih ukupno 1.056 porodica. Sa njima zajedno, stigao je i zavet da se rodni kraj ne sme zaboraviti ni po koju cenu. Tako je i bilo. Apsolutno sve ulice, firme, klubovi, škola, bibilioteka, oduvek su nosili imena vezana za Crnu Goru. O kućnim, porodičnim običajima i manifestacijama da i ne govorimo. U svemu sličnom treba posebno istaći da je kolonizacija u Vojvodinu za crnogorski živalj bila poput tektonskog poremećaja. Vozovima „bez voznog reda“ stiglo je 38.250 Crnogoraca, što je bilo čak više od 10 odsto tamošnjeg stanovništva. Iako su se masovno naselili i u Vrbasu, Kuli, Zmajevu i drugim okolnim mestima nigde se svest o zavičajnom poreklu do danas nije očuvalo toliko dosledno i snažno kao u Lovćencu – prestonom mestu crnogorskog duha u sred vojvođanske ravnice. Oni koji su ostali, napravili su od Lovćenca, u Opštini Mali Iđoš, „najcrnogorskije“ naselje izvan matice Crne Gore.
Posebnim zalaganjem Opštine Mali Iđoš i poštovanjem tradicije njenih meštana poreklom iz Crne Gore, i danas se sa velikom pažnjom čuvaju, neguju i prenose crnogorski običaji, tradicija, jezik i kultura. Ovogodišnje otvaranje Kancelarije Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Lovćencu nadalje dokazuje da Opština Mali Iđoš uvažava i neguje različitost nacionalnih manjina koje čine njeno stanovništvo.

Projetak javnog informisanja opštine Mali Iđoš

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *