Nove mere za opštinu Mali Iđoš

Z A K LJ U Č AK o preduzimanju preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID 19 na teritoriji opštine Mali Iđoš

1. Svi građani su obavezni da koriste masku u zatvorenom prostoru i da to čine na potpuno ispravan način, uz održvanje minimalne distance od 2 metra.

2. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provjetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

3. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce i kupce.

4. Ugostiteljski objekti moraju  primjenjivati sve preventivne mjere koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti SOVID-19 izazvane virusom SARS-SoV-2, kojima se osigurava bezbjednost zaposlenih i bezbjednost korisnika usluga, broj gostiju se ograničava na minimalno 4m² korisne površine po gostu, održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica najmanje dva metra, a u slučaju manjeg rastojanja uz primjenu staklene, plastične ili slične barijere. Osoblje sve vrijeme mora da koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sjedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl. gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

5. U ugostiteljskom objektu u dijelu otvorenog prostora (ljetnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2m², površine bašte po gostu.

-Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prilaz pešaka i ne ugrožava bezbjednost kretanja.

– Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sjedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl. gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.

6. Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati. Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku. Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski. Ugostitljski objekti se moraju pridržavati instrukcija i uputstava svih nadležih organa.

7. Preporučuju se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.

8. Podsećamo da su vrtići predškolske ustanove dužne da primjenjuju sve mjere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija). Roditeljima se posebno preporučuje da ukoliko imaju uslova za čuvanje djece u domaćinstvu, da ih privremeno ne dovode u predškolsku ustanovu.

9. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa mjerama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

10. U vjerskim objektima i prilikom obreda primjenjivati mjere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

11. Dezinfekciju zajedničkih prostorija, primjenjivati najmanje jednom dnevno u stambenim zgradama.

12. JP „ Komunal“ vrši pranje ulica i javnih površina – prostor oko domova zdravlja i ambulanti, pošta, banaka, igrališta i pijaca, primjenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.

13. Obezbjediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.

14. U zatvorenom prostoru ograničen broj ljudi do 50, na otvorenom prostoru do 300 ljudi

15. O sprovođenju mjera staraće se Opštinska komunalna inspekcija i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mjera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukoliko se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napred navedenom objektu.

 

Ovaj Zaključak se primjenjuje od 08.07.2020. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *