Dom zdravlja u Malom Iđošu obnovljen tokom 2018. godine

Zgrada Doma zdravlja u Malom Iđošu bila je u veoma lošem stanju, te je urađena njena rekonstrukcija vredna 40 miliona dinara.

Prethodnu deceniju i po zgrada Doma zdravlja u Malom Iđošu nije se mogla pohvaliti da je u dobrom stanju. Zbog dotrajale krovne konstrukcije i vlažnih zidova, čitav poslednji sprat je morao biti izmešten, a nebezbedan je bio i drugi sprat gde je bila ambulanta opšte medicine. Od ukupno tri sprata zgrade, funkcionisao je samo prizemni deo, jer je krov prokišnjavao, a većina prozora nije smela da se otvara iz bezbednosnih razloga. Zahvaljujući sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ova zgrada je konačno renovirana.

Zbog problema sa krovom zgrade i prokišnjavanjem problemi  su se godinama samo gomilali. Ova sanacija je najznačajnija zbog popravke dotrajale krovne konstrukcije i postavljanja spoljne pvc stolarije. Zbog vlage u objektu električne instalacije su takođe bile neispravne. Nakon rekonstrukcije, ovi problemi su rešeni i zgradu Doma zdravlja sada krasi ne samo lepši izgled već su grejanje i hlađenje u objektu energetski efikasniji.

Koliko je ovo bio zahtevan i ozbiljan projekat govori podatak da je Opština Mali Iđoš još tokom 2017. godine konkurisala za sredstva kod republičke Vlade kako bi Dom zdravlja u Malom Iđošu konačno bio rekonsturisan i zadovoljio potrebne uslove za kvaliteno zbrinjavanje pacijenata. Projekat je nekoliko puta dorađivan kako bi se obezbedila maksimalna sigurnost i energetska efikasnost objekta.

Kako bi se zgrada stara 40 godina približila standardima savremene zdravstvene ustanove postavljen je novi hidrantski vod, ugrađena panik rasveta, kao i instalacije za dojavu požara. Uskoro će i grejni sistemi biti modernizovani priključenjem na gas čime će se postići još veća energetska efikasnost i veća udobnost zaposlenih i pacijenata u zimskom periodu.

Zahvaljujući ovoj rekonstrukciji, više od 12 hiljada stanovnika opštine Mali Iđoš ima uslove na zadovoljavajućem nivou i moći će kvalitetno da se vrše pregledi i lečenja pacijenata. Rekonstrukcija zgrade Doma zdravlja je dugo vremena bila očekivana i predstavlja najveću investiciju Opštine u prehodne tri decenije.

S obzirom na broj stanovnika, Dom zdravlja u Malom Iđošu je jedan od retkih domova zdravlja gde postoji veliki broj lekara specijalista, kao i da svi zaposleni rade u odličnoj, kolegijalnoj atmosferi, sada svakako i u uslovima kakve i zaslužuju zdravstveni radnici.

Najzahtevniji radovi bili su na kompletnoj zameni krovnog pokrivača koji su zajedno sa neophodnom unutrašnjom konstrukcijom i termoizolacijom koštali više od polovine sredstava, odnosno 20 miliona dinara.

„Svi smo jako srećni. Zadovoljni su i zaposleni i pacijenti, ali i mi iz lokalne samouprave što je ovako velik posao konačno završen i što Dom zdravlja ima bezbednu i sigurnu zgradu. Bilo je potrebno puno truda i strpljenja da se obezbedi sva potrebna dokumentacija i do kraja završi projekat. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je za ove radove obezbedila nešto više od 35 miliona dinara bez pdv-a, a radovi su trajali sedam meseci,“ istakao je Marko Lazić nakon okončanja ovog projekta velike vrednosti i od značaja za sve stanovnike Opštine Mali Iđoš.

Projetak javnog informisanja opštine Mali Iđoš

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *