Briga o najmlađima u saobraćaju

Ove godine opština Mali Iđoš posebnu pažnju je posvetila bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju time što je raspisala dva konkursa za podelu autosedišta za bebe za putnička vozila, jedan u oktobru mesecu, a drugi u decembru.

Pravo prijave su imali roditelji sa prebivalištem na teritoriji opštine Mali Iđoš uz podnošenje zahteva za besplatnu dodelu autosedišta za bebe, grupe 1, 2 i 3 (od 10-36 kg) za putnička vozila.

Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje bezbednosti dece kao putnika u automobilima koji predstavljaju najugroženiju kategoriju, kao i odgovornost roditelja – i u okviru ovog projekta održano je predavanje sa ciljem podizanja svesti roditelja o značaju pravilne upotrebe dečijih autosedišta i koje je bilo uslov za njihovo preuzimanje.

Projekat je zamišljen da se nastavlja tako što bi nakon što deca prerastu sedišta iz navedenih grupa dužnost roditelja bila da vrate ista radi ustupanja na dalje korišćenje.

Edukacija roditelja o pravilnoj upotrebi dečijih autosedišta održana je 22.11.2018.  Roditelji kojima je odobreno dobijanje autosedišta za decu okupili su se skupštinskoj sali opštine Mali Iđoš u koja je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja organizovala pomenutu edukaciju. Ovom prilikom je, nakon završetka edukacije podeljeno 40 sedišta roditeljima prisutnim na edukaciji, a Agencija za bezbednost saobraćaja je pohvalila rad lokalnog tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju. S obzirom na pozitivan efekat koji ovaj konkurs nosi kao osnovu, aktivnost je od strane  Agencije podržana sa dodatnih 20 dečjih zaštitnih autosedišta za koje je bio raspisan i drugi konkurs.

Edukaciju roditelja ispred opštine Mali Iđoš bili svojim prisustvom su podržali predsednik opštine, Marko Lazić, kao i predsednik lokalnog saveta za bezbednost saobraćaja, Zoran Vujinović, dok je ispred Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije bio prisutan Tomislav Petrović.

Opština Mali Iđoš kao najugroženije kategorije lica na svojoj teritoriji prepoznala najstarije i najmlađe kao posebno ranjive učesnike u saobraćaju, te u skladu sa tim je uzela učešće i u ovoj akciji koja je prvobitno pokrenuta na inicijativu Agencije za bezbednost saobraćaja.

 

Projetak javnog informisanja opštine Mali Iđoš

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *