Biblioteka u Lovćencu ponela ime „Mitar Pešikan“

Kao rezultat inicijative meštana Lovćenca, a uz saglasnost porodice Pešikan, biblioteka u Lovćencu ponela je ime „Mitar Pešikan“. Ujedno, porodica Pešikan je poklonila biblioteci deo lične biblioteke Mitra Pešikana kao njegov legat.

Mitar Pešikan (1927 — 1996) je bio srpski filolog i lingvist, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Bavio se onomastikom, dijalektologijom, leksikografijom i drugim oblastima jezičke nauke. Glavni je pisac Pravopisa srpskoga jezika (Matica srpska, 1993), koji se smatra i njegovim životnim delom. Bio je dugogodišnji upravnik Instituta za jezik SANU. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1985., redovni od 1994. godine. Dobitnik je nagrade RTS-a za kulturu govora (1994.) i nagrade Vukove zadužbine (1994.).

Jelena Pešikan-Kuzmanović, Mitrova ćerka, poklonila je oko 1000 knjiga iz zaostavštine pokojnog Mitra Pešikana,  Među publikacijama najviše je vrednih knjiga iz oblasti proučavanja slovenskih jezika.

Svečano predstavljanje legata akademika Mitra Pešikana i otvaranje Biblioteke pod novim imenom održano je 9. decembra 2018. godine. U ogranku Biblioteke Mali Iđoš u Lovćencu, upriličena je svečanost povodom imenovanja ogranka i otkrivanja spomen-ploče u čast akademiku Mitru Pešikanu. Ovaj svečani događaj su svojim prisustvom i obraćanjem uveličali dipl. bibliotekar Snežana Marković, predsednik opštine Mali Iđoš, Marko Lazić i Jelena Pešikan-Kuzmanović, složivši se da je ovo pravi način da se Lovćenčani oduže Mitru Pešikanu, velikom čoveku i naučniku i na ovaj način mu odaju počast kakvu zaslužuje.
Projetak javnog informisanja opštine Mali Iđoš
 

Jedan komentar

  1. S.O.S. 820044

    Branko Pešikan je možda još zaslužniji.Bivši direktor nekada čuvenog “Faal’-a Bačka Topola.Gde je radnik npr 1981-1982 za letnji mesec doduše za rad od 06-22 h zarađivao “Zastavu 101“.To više nikada biti neće.Uvek je bar koji radnik imao veću platu od njega.Ujutro pre 06 h sedne na klupu i popije kafu sa radnicima.To više nikada biti neće.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *