Balint Juhas: Od naših planova posebno možemo izdvojiti sanaciju puteva na relaciji Bačka Topola-Mali Iđoš-Srbobran i Feketić-Vrbas

Povodom predstojećih izbora razgovarali smo sa nosiocem liste Saveza Vojvođanskih Mađara, gospodinom Juhas Balintom

 

Za početak predstavite našim čitaocima svoj dosadašnji rad i predstavite listu koju predvodite?

Rođen sam 1982. godine u Subotici, odrastao sam u Malom Iđošu. Fakultet i master studije sam završio u Subotici, po struci sam diplomirani ekonomista. Bio sam odbornik u SO Mali Iđoš od 2004. do 2008. godine, kasnije sam obavljao funkciju savetnika predsednika opštine Mali Iđoš, a 5 godina sam bio i predsednik saveta MZ Mali Iđoš. Između 2012 – 2016 radio sam kao zamenik pokrajinskog sekretara za privredu. Trenutno vodim Fondaciju „Prosperitati“ kao upravitelj, koji realizuje program ekonomskog razvoja, koji je osmišljen od strane Saveza vojvođanskih Mađara, a podržava Vlada Mađarske. Četvorogodišnjim radom smo ostvarili investiciju ukupne vrednosti od 300 miliona evra, od čega 50% Vlada Mađarske je uložila u razvoj Vojvodine i Srbije. Ranije sam bio potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, trenutno sam predsednik Izvršnog odbora. Oženjen sam, otac jednog deteta.

Već osam godina je proteklo otkad predsednik opštine nije iz redova Saveza vojvođanskih Mađara. Participiramo u lokalnoj vlasti, ali kao manjinski partner. U opštini Mali Iđoš u protekle četiri godine Savez vojvođanskih mađara generisao je razvojne projekte od ukupno 2,5 milijardi dinara iz opštinskih, pokrajinskih, državnih i prekograničnih izvora. Investicija od posebnog značaja je kanal Mali Iđoš – Kula – Vrbas za navodnjavanje poljoprvirednih zemljišta sa akumulacionim jezerom, čija je vredost preko milijardu dinara. Počeli smo izgradnju centralnog opštinskog prečistača, čija je vrednost 397 miliona dinara. Nastavili smo asfaltiranje ulica, saniranje atarskih puteva, razvijanje vodovodnog sistema i sistema javnog osvetljenja. Posle dugo niz godina smo formili javno komunalno preduzeće u opštini, preko čega je organizovan odvoz smeća. Obezbedili smo bolje uslove za našu decu: u zabavištima, školama i kulturno-umetničkim društvima zamenili smo ostarele kotlove za moderne sisteme gasnog grejanja. Od katoličke crkve otkupljeno je groblje u Malom Iđošu, ovako možemo da stvorimo pristojne uslove u najtežim trenucima. Vratili smo zajednici što njoj pripada: zahvaljujući našim narodnim poslanicima, saradnjom sa državnim organima besteretno smo vratili pravo svojine nad pozorištem u Feketiću u vlasništvo opštine. Dom zdravlja je potuno renoviran u vrednsoti od 45 miliona dinara i kupljena su nova vozila za medicinske potrebe. Preko Fondacije Prosperitati uloženo je 4 miliona evra realizacijom blizu 500 projekata u naša sela. Osnovali smo fond za ruralni razvoj i razvoj poljoprivrede za pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima i posebne poljoprivredne konkurse za finansiranje stručnog rada udruženja poljoprivrednika. Za negu starih funkcioniše geronto služba za čiji rad je obezbeđeno 20 miliona dinara. Pomagali smo đake prvake, studentima smo obezbedili stipendiju. U okviru programa „Ovi-Sport“ u Malom Iđošu je izgrađen sportski teren za malu decu. Civilnim organizacijama, kulturno-umetničkim društvima, sportskim klubovima i istorijskim crkvama obezbedili smo 50 milion dinara u okviru tematskih konkursa. Više od 10 miliona dinara je bilo obezbeđeno za zaštitu životne sredine, koji je jedan od vodećih problema naše sredine.

Lista koju predvodim je skup prilično mladih ljudi, prosek starosti je 41,2 godina. Predstavljeni su svi slojevi društva. Naši kandidati su odani našoj sredini, spremni na rad u cilju razvoja naše sredine.

Koji je vaš program, šta izdvajate kao osnovne tačke?

Učestvujemo na izbore u cilju da osvojimo najveći broj glasova u opštini Mali Iđoš i da nakon 8 godina ponovo predlažemo predsednika opštine. Naš program sastoji se od tačaka, koji se podudara sa prioritetima lokalne sredine. Od naših planova posebno možemo izdvojiti sanaciju puteva na relaciji Bačka Topola-Mali Iđoš-Srbobran i Feketić-Vrbas. Za naseljeno mesto Mali Iđoš želimo izgraditi direktan priključak na autoput. Naši planovi su asfaltiranje ulica na celoj teritoriji opštine, renoviranje vodovodnog sistema posebno u Feketiću, izgradnja jednog bazena za sva tri naselja, renoviranje pozorišta i doma zadruge u Malom Iđošu i pružanje podrške civilnim organizacijama. Posebnu pažnju posvećujemo problemu reke Krivaje i sprečavanju zagađivanja životne sredine.

Javna preduzeća i javne ustanove su opterećeni partijskim zapošljavanjem, kako gledate na tu lošu praksu i šta ćete povodom toga učiniti?

U našoj opštini direktor jedinog javno komunalnog preduzeća je nestranačka ličnost. U javnim preduzećima i javnim ustanovama funkcije obavljaju ljudi sa odgovarajućom kvalifikacijom i iskustvom. Zalažemo se za angažovanje odgovarajućih stručnjaka na odgovarajuće pozicije, kao i za ravnopravnost u vođenju javnih poslova, koji je u skladu sa članom 77. ustava Republike Srbije.Pripadnici nacionalnih manjina imaju, pod istim uslovima kao ostali građani, pravo da učestvuju u upravljanju javnim poslovima i da stupaju na javne funkcije. Pri zapošljavanju u državnim organima, javnim službama, organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave treba da se vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina. To je od posebnog značaja u našoj interkulturalnoj sredini.

Poruka građanima opštine Mali Iđoš, zbog čega treba da glasaju za Vas?

Savez vojvođanskih Mađara je stranka nacionalne zajednice, ali naš program sadrži prioritete, koji služe dobrobit svih naših građana bez obzira na nacionalnu pripadnost. Razvojne planove pripremamo kao odgovor na aktuelne izazove, smatramo da je najvažnije da u trećoj deceniji 21. obezbedimo dalji razvoj naše male, ali nama izuzetno vredne sredine.

 

 

Jedan komentar

  1. Svesni građanin

    Gospodine Balint nije važno iz čijih je redova predsednik nego da je častan pošten i moralan čovek koji će raditi u interesu građana naše opštine, mnogo bi bilo lepše i pohvalnije da imate radno iskustvo iz struke a ne iz politike. Samim tim da ste bili zamenik pokrajinskog sekretara za privredu 4 godine šta ste uradili da bi pomogli u razvoju i unapređenju privrede naše opštine. Sve ovo sa čime se hvalite nemate nikakvih zasluga ni na kanalskoj mreži ni na Prečistaču ni na putevima koji treba da se rade, izgleda da vi živite u liku i delu drugih ljudi

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *