Prva beba rođena u 2018. godini u Bačkoj Topoli, devojčica Nikolija Radovanović

U vanbolničkom porodilištu u Bačkoj Topoli prva beba rođena u 2018. godini je devojčica Nikolija Radovanović .

Foto; IC TK
Foto; IC TK

Rođena je 1. januara u 4.25 časova sa 3.940 grama težine i 52 centimetar dužine i prvo je dete Lokice Sumraković i Radivoja Radovanovića iz Bačke Topole. Dežurni u prazničnoj noći bili su šef porodilišta Dr Sela Muhareb, i sestre Edita Sabo i Melanija Hegediš. Beba je po rođenju dobila najviše ocene a majku i našu prvu sugrađanku posetili su 4. januara predsednik opštine Gabor Kišlinder, sekretar Crvenog krsta opštine Tibor Leštar, i direktor Doma zdravlja ,, Dr Janoš Hadži ” dr Dora Kaloci Leštar. U društvu šefa odeljenja Dr Muhareba i dežurnog pedijatra Dr Kokotoviće, predsednik Kišlinder je, uz čestitke,  majci uručio poklon lokalne samouprtave, novčani dar u visi od 40.000 dinara.

26168500_1082767885198831_5034487673772822649_n
Foto: IC TK

To je, kako je rekao Kišlinder povećanje u odnosu na raniji periodu i odraz je većeg budžetskog izdvajanja koje se 2017. već odrazilo na povećanje visine stipendija. On je naglasio da nema većeg zadovoljstva nego u ime građana izraziti čestitike za novorođenu bebu i izrazio nadu da će doći vreme kada ćemo imati bar jednu novorođenu bebu na dan.Zajednica mora da stvara uslove za to, istakao je predsednik , što reseorno ministarstvo već čini, a opština je u tome partner . U ovdašnjem porodilištu lane je rođeno 219 beba što je povećanje u odnosu na 2016. kada je taj broj bio 203, a konstantan rast broja beba rođenih u bačkotopolskoj ustanovi beleži se od 2010. godine koja je zaključena sa 162 rođene bebe. Lane je broj rođenih muških beba 110 a devojčica 109 rekao je Dr Sela i podsetio da osim porodilja iz opštine , usluge ove ustanove koriste i porodilje iz Subotice, Kule ,Novog Sada. Ocenio je da je jedan od razloga za dolazak osiguranica iz drugih opština konfor koji porodilje tu dobijaju i reklao da su ovdašnji uslovi gotovo kućni. Ljubaznost i stručnost osoblja i uslove u porodilištu pohvalila je i mlada majka, koja je izrazila zahvalnost dežurnom timu na pomoći pri porođaju koji je bio dosta dug. Bebi čiji se dolakaz očekivao oko 10 januara, obradovali su se keža svi u porodici, a dobili smo potvrdan odgovor na pitanje da li će mala Nikolija, dobi brata ili sestru.

Uslovi u ovdašnjemm porodilištu biće još bolji rekla je direktor Doma zdravlja. Podsetila je da je uz već postojeći apartman, u formiranju i pred porođajna soba koja se privodi kraju. Finansira se iz programa unapređenja nataliteta resornog ministarstva . Iz tog budžeta biće, uz pomoć lokalne samouprave, potpomognut i rad škole za trudnice najavila je direktor i sa ponosom podsetila na broj od 219. prošle godine rođenih beba.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *