ČOPOR ANĐELA – Šest godina od tragične smrti Etele Merk, zaštitnice napuštenih životinja i ljudi

Priču o njenoj borbi i tragičnoj sudbini možete videti u dokumentarnom filmu „Imam san – Jedan dan sa Etelom Merk“, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative. Link prema filmu: https://www.youtube.com/watch?v=MsWZ4gczGwA
Etela 2
Ovih dana je tim Zelene patrole imao sreću da razgovara s Vidom, sinom Etele Merk. Kako živi, šta sanja i šta ga rastužuje, pogledajte u filmu „Ja sam Vid. Etelin sin!“. Iskreno se zahvaljujemo Vidovim usvojiteljima, porodici Generalović, koja je odobrila snimanje i emitovanje ovog filma.
Link prema filmu: https://youtu.be/LSdYX5azd38
Vid-iskreno-o-svojim-željama-i-tugama-s-Milicom-Alavanjom-Zelena-patrola
Četiri meseca pre tragične smrti Etele Merk, vlasnice azila za napuštene životinje u blizini Bačke Topole, Zelena Patrola je provela dan sa Etelom snimajući emisiju za serijal. Etela Merk je bila po zanimanju akademska slikarka, a po životnom pozivu, anđeo za napuštene životinje. Jedan dan je bio dovoljan da se vidi i oseti koliko je Etela posvećena i spremna da se uhvati u koštac s problemima, koji vladaju u ovoj oblasti. Na salašu 116 u Bačkoj Topoli, Etela je odgajala svog sina: Super Vida! i vodila azil za napuštene životinje.
Na Etelinom salašu, u tom momentu, nalazilo se oko 500-600 pasa i oko 100 mačaka, koje je ona sklonila sa ulice i pružila im što privremeni, što trajani dom. Do tada, Etela je već nebrojeno mnogo kuca i maca uspešno dala na usvajanje i pomogla i vlasnicima i životinjama da nađu svoju pravu „osobu“. Ona je svoje nasledstvo prodala da bi kupila salaš i obezbedila što bolje uslove u azilu. Ali, bilo je potrebno unapređivati kvalitet života stanovnika u azilu. Kucala je Etela na mnoga vrata, i građani i privatne kompanije su pomagali. Jedino je izostala pomoć nadležnih u lokalnoj samoupravi. Etelin azil je bio jedan od dva azila u Srbiji koji je, u tom trenutku, imao sve potrebne dozvole za rad i funkcionisanje.
novinski-tekstovi_001

Etelina energija je bila zarazna. Ona je uspevala, uz vrlo malu pomoć nadležnih ili samih građana, da nahrani, okupa, očisti i udomi na stotine i stotine pasa i mačaka. Opština, pokrajina i država su od Etele očekivali, i dobijali pomoć a zauzvrat jako malo davali. Ona se, skoro sama, brinula o svim tim životinjama, o njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju i o tome da im svima nađe pravi dom. A kome je Etela našla dom, tu više problema nije bilo. Nijedna životinja nije vraćena sa izgovorom da ne odgovara tom vlasniku ili porodici. Mnoge životinje, ali i ljude, je Etela usrećila ali pomoć nije dobijala. Mučila se, borila sa državnim institucijama i birokratijom, molila, trudila se…ali pravu pomoć nije dobila.
Etela 1

Njena požrtvovanost nije se završavala u granicama njenog azila, ona je svakog trenutka znala gde su „potrebiti“ ljudi i životinjeu Bačkoj Topoli i okolini i iskreno se starala, o svakom siromašnom građaninu i napuštenoj životinji!

Za pomoć i dobro delo nikad nije kasno. Nikad…

 

Jedan komentar

 1. Dušan Šuša

  Dušan Šuša је објавио белешку.

  13. март 2011. ·

  — KO SU DIREKTNI KRIVCI ZA TRAGIČNU SMRT ETELE MERK ? —

  Dana 8.marta 2011.g., smrtno je nastradala (?) ETELA MERK iz Bačke Topole, MAJKA DVOJE MALOLETNE DECE i vlasnica (I JEDINA STARATELJICA) „azila“ sa oko 500 pasa i oko 100 mačaka… ! Smrt ju je zadesila u njezinoj kući u kojoj je izbio požar…! Uz kuću, na salašu, gde je i živela sa svojim sinom, nalazi se i njezin „azil“ za pse i mačke… ! Tragediji je prethodilo, i istu uzrokovalo (?), PROTIVUSTAVNO (?) I PROTIVZAKONITO (?) ISKLJUČENJE STRUJE od strane „ELEKTRODISTRIBUCIJE BAČKA TOPOLA“ (zbog „pišljivog“ duga od 45000 dinara), zbog čega su ETELA i njezin sedmogodišnji sinčić Vid, kao i sve životinje, ostali bez ELEKTRIČNE ENERGIJE I VODE (?), odnosno BEZ ELEMENTARNIH USLOVA ZA ŽIVOT… ! NIJE USLIŠENO ETELINOJ MOLBI DA JOJ SE ODLOŽI ISKLJUČENJE STRUJE…, čime je Etela DOVEDENA U STANJE BEZNAĐA I APSOLUTNE NEMOĆI ! Ovim, protivustavnim (?), protivzakonitim (?), necivilizovanim, nekorektnim i nehumanim činom, NJIHOVI ŽIVOTI SU BILI DIREKTNO UGROŽENI…, tragedija je bila nezbežna ! DRŽAVA (?) NIJE SMELA (?) ETELI MERK ODUZETI ELEKTRIČNU ENERGIJU (u konkretnom slučaju, oduzela joj je I VODU)…, te, u tom smislu, ZA MUČKU I TRAGIČNU SMRT ETELE MERK, DIREKTNI SU KRIVCI, POSTOJI OSNOVANA SUMNJA, DIREKTOR „Elektrodistribucije Bačka Topola“ (kao odgovorno lice), zatim OSOBA KOJA JE DALA NALOG ZA ISKLJUČENJE STRUJE, kao i „RADNICI“ koji su IZVRŠILI OBUSTAVU ISPORUKE EL. ENERGIJE…! (Važna napomena i pitanje: KOLIKO JE PRETPLATNIKA I KORISNIKA DUGOVALO ZA UTROŠENU EL. ENERGIJU, I KOLIKO SU TI DUGOVI POJEDINAČNO IZNOSILI U TRENUTKU KADA JE ETELI MERK IZVRŠENA OBUSTAVA ISPORUKE EL. ENERGIJE, A DA IM ZBOG DUGA NIJE ISKLJUČENA STRUJA ???!!!) … DAKLE, potrebno je, između ostalog, usmeriti svu energiju na ZAKONSKO IDENTIFIKOVANJE I LEGITIMISANJE OSOBA za koje POSTOJI OSNOVANA SUMNJA DA SU, prethodno navedenim postupkom, UČINILI NEKOLIKO (?) KRIVIČNIH DELA, te koji su, na taj način, ODGOVORNI I KRIVI za tragičnu smrt Etele Merk…, KAO I NA KAŽNJAVANJE ISTIH, sve u smislu Zakona, tj. NA ZLOČINCE (gore opisane, i njima slične) koji direktno dovedoše do Eteline smrti…, koji dovedoše da njezina deca ostanu bez majke…, koji dovedoše u pitanje živote 500 kuca i 100 maca…, koji dovedoše u pitanje pravo, pravdu, a iznad svega, humanost… —– SMRT FAŠIZMU (?), SLOBODA ČASNIM I PRAVEDNIM LJUDIMA, A POSEBNO I IZNAD SVIH – NEDUŽNIM I NEMOĆNIM ŽIVOTINJAMA !!! …

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *