SVM održao konferenciju za medije

Na zajedničkoj konferenciji za medije koju su održali lokalni Savez vojvođanskih Mađara i predsednik opštine iz te partije povodom izveštaja Državne revizorske institucije o radu opštine Bačka Topola.

DRI je tokom perioda april-novembar 2015. ustanovila da je prošle godine suprotno propisima potrošeno skoro 2 miliona evra.

Arpad Fremond (Fremond Árpád), predsednik lokalnog SVM-a i jedan od potpredsednika partije, kao i poslanik u Skupštini Srbije je rekao da je njihova dužnost da isprave greške, da su oni sami krajem 2014. tražili pokretanje istrage i da su tokom 2015. ispravili više grešaka, po uputstvima novog predsednika opštine, Gabora Kišlindra (Kislinder Gábor). „Pokazalo se da je (predsednik partije) Ištvan Pastor (Pásztor István) opravdano tražio smenu celog opštinskog rukovodstva SVM-a, jer je bilo neodostataka” – dodao je Fremond.

On smatra da je DRI zadovoljna funkcionisanjem u 2015. godini, jer je lokalna samouprava prihvatila niz potrebnih pravilnika i dokumenata, ali da izveštaj sadrži i preporuke.

Fremond tvrdi da su problemi na koje je ukazano slični kao i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, da je reč o podeli novca nevladinim organizacijama, o nepravilno sprovedenim tenderima, o radu fonda za razvoj poljoprivrede i računima i funkcionisanjem mesnih zajednica, kao i premijama i isplatama.

Lokalni čelnik SVM-a kaže da su prvo smanjili plate, a zatim je dodao da više ni fond za razvoj poljoprivrede ne može da radi kao do sada. Naime do sada su podelili 6 miliona dinara bespovratne pomoći proizvođačima, ali to više neće moći da rade preko tog fonda, nego će iz posebnih izvora deliti subvencije.

Kišlinder pak tvrdi da „nije reč o tome da je neko podelio pare koje su bile ilegalne, već da su isplaćena rešenja koje je doneo gradonačelnik. Nedostatak je bio taj što nije bio donet pravilnik na osnovu kojeg su rešenja trebala biti doneta. To se odnosi na sve oblasti”.

Na novinarsko pitanje da li će neko odgovarati u lokalnoj samoupravi nakon izveštaja DRI, Kišlinger je rekao da to zavisi od DRI, tj. da li će oni pokrenuti neki postupak.

Opština ima rok od 90 dana da donese potrebne dokumente.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *