NIMROD TOMIK: OČUVANJE VODEĆE ULOGE SVM-a U OPŠTINI BAČKA TOPOLA

Razgovor povodom predstojećih izbora

Za početak predstavite našim čitaocima svoj dosadašnji rad i predstavite listu koju predvodite?

Rođen sam 1980. godine u Senti. Obrazovanje sam započeo u OŠ „Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli, a srednju školu sam završio u Baji. Tri godine pre studija radio sam u ugostiteljstvu, a 2002. godine upisao sam smer istorije na Filozofskom fakultetu u Segedinu, uz koji sam uporedo odslušao i politologiju.

Diplomirao sam 2008. godine i počeo sam da radim kao nastavnik istorije u Staroj Moravici, Pačiru i gimnaziji u Senti. Moja porodica bavi se poljoprivredom već nekoliko generacija unazad u čemu sam i sam video dobru priliku. Ratarska proizvodnja i držanje stoke obezbeđuje siguran život moje porodice. Iskustva stečena u radu i ovakav način života omogućili su mi da aktivnije učestvujem u civilnom, a potom i političkom životu Bačke Topole.

Oženjen sam i otac dve devojčice.
Bio sam inicijator, a zatim i pet godina predsednik Mađarskog zavičajnog društva Vojvodine. Organizovao sam i bio predavač na nekoliko naučnih skupova, organizator sam mnogih promocija knjiga i stručnih istorijskih predavanja a kojima sam ostvarivao izuzetnu saradnju između domaćih i istraživača iz Mađarske. Koautor sam i urednik nekoliko istorijskih knjiga. U poslednje vreme istražujem lokalnu istoriju. Najnovije rezultate objavljujem u publikacijama ili ih predstavljam na predavanjima.

Od momenta reorganizacije udruženja poljoprivrednika „Gazdakör” član sam predsedništva i njen sam potpredsednik. Na mesečnom nivou organizujemo stručna predavanja i razgovaramo o aktuelnim pitanjima vezanim za poljoprivredu. Negujemo narodnu tradiciju, organizujemo tradicionalni svinjokolj.

Ovim dvema organizacijama mnogo dugujem. Uvek se trudim da razmišljam timski, jer sam svestan činjenice da je svaka osoba za nešto talentovana i da je samo potrebno da se pronađe u nečemu. Zapravo, od ključnog značaja je bilo proceniti mogućnosti i potrebe zajednice, kao i njene kapacitete. Tako se rodila ideja da organizujemo jednu posebnu manifestaciju koja ne postoji u drugim mestima. Tako je nastala Seljačka olimpijada, manifestacija koja je u poslednjih devet godina postala najposećenija u našoj opštini. Član sam i organizacionog tima Expa i Sarmijade. Ove manifestacije su po mnogo čemu jedinstvene.

Član sam Saveza vojvođanskih Mađara od 2008. godine, a aktivan od 2015. Nakon izbora 2016. godine postajem odbornik Skupštine opštine, a potom i predvodnik frakcije SVM-a. U jesen 2017. godine sam postavljen na čelo organizacije. Imao sam svega nekoliko meseci da procenim situaciju u organizaciji pre nego što su u decembru usledili izbori za savet mesne zajednice. Uspeli smo da postignemo do sada najbolji rezultat, od 21 poslanika, uz podršku SVM-a njih 17 ušlo je u Savet. Od januara 2018. godine sam radio kao predsednik Saveta mesne zajednice, da bih iste te godine od meseca avgusta zamenio Janoša Žemberija na mestu člana Opštinskog veća. Trenutno sam član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.

Koji je vaš program, šta čini njegovu osnovu?

Naš prvenstveni cilj je da zadržimo vodeću ulogu u Opštini Bačka Topola i nakon izbora, kako u Bačkoj Topoli tako i u selima. Smatram da imamo velike šanse da to i ostvarimo. Na Izborima raspisanim za sve nivoe vlasti nalazimo se pod rednim brojem četiri. Lista SVM-a jedinstvena je i po tome što se na njoj nalaze, pored kandidata SVM-a, i kandidati Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke vojvođanskih Mađara.

Skupština opštine ubuduće će, u odnosu na broj stanovnika, imati 35 odbornika, te shodno tome naša lista ima toliko kandidata. Imali smo u vidu podjednaku zastupljenost muškaraca i žena, a osim iskusnih stranačkih ličnosti, listu najviše čine mladi, pošto oni predstavljaju budućnost naše opštine. Naš drugi kandidat je Gabor Kišlinder, aktuelni predsednik opštine, koji predstavlja osnovu našeg tima, dok je treći Adrian Satmari. On je zaslužan za započete i završene veće investicije u poslednjem periodu. Upravljao je projektima i pratio razvoj opštine, te smatram da se bez njega ne bi napredovalo ovakvom dinamikom. Takođe, imamo kandidate i iz mesnih zajednica u kojima funkcioniše mesni odbor SVM-a.

Bačkotopolski tim SVM-a ima dobru saradnju sa državnim, pokrajinskim, ali i sa lokalnim institucijama, kao i sa institucijama i organizacijama iz Republike Mađarske. Ovo je od velikog značaja jer nam pruža više mogućnosti, odnosno omogućava nam finansijsku sigurnost u realizaciji ideja. To potvrđuje i „kriva” razvoja u poslednjih nekoliko godina. Opština Bačka Topola spada u teritorijalno veću celinu, sastoji se od 23 naselja. Jasno je da svaka zajednica ima svoje potrebe i da su za njen razvoj potrebni različiti uslovi i različita ulaganja.

Veoma smo ponosni na naš dosadašnji rad i planiramo da nastavimo sa istim elanom. Fantastičan je uspeh osnivanje i izgradnja Fudbalske akademije TSC, a u toku je rekonstrukcija stadiona, kao i bazena. Ovaj projekat će transformisati izgled centra Bačke Topole. Najvažniji aspekt našeg grada je da u bliskoj budućnosti bude izgrađeno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i pripadajući glavni kolektor, kao i obaveza zagađivača Krivaje da naprave svoj prečistač. Učenički dom, koji je posle dužeg vremena uspešno izgrađen i opremljen, od septembra očekuje svoje prve stanare. Oronula zgrada nekadašnjeg velelepnog hotela godinama je kvarila izgled centra Bačke Topole, međutim možemo biti zadovoljni što se i ova zgrada obnavlja, a uređuje se i obala jezera gde je u toku izgradnja autokampa. Pomak je primetan i u naseljima opštine. Nakon izgradnje bazena u Bajši, u planu je rekonstrukcija dvorca Zako. Uspeo je otkup zgrade pozorišta u Novom Orahovu koji meštani žele da obnove. Razmišljaju i o formiranju rekreacionog centra. U Staroj Moravici i Pačiru planiraju dalji nastavak razvoja banje, dok u Gunarošu žele da oforme civilni centar. Naravno, prioritet i naselja i samog grada je stvaranje novih radnih mesta, odnosno proširenje Industrijskog parka.
Što se tiče zadataka koji su pred nama i koje treba rešiti, a stranka ih smatra prioritetnim, jeste rešavanje problema zagađenja vazduha što je od izuzetnog značaja i za stanovnike Bačke Topole, a od suštinske važnosti za turiste. Neprestano tražimo efikasno rešenje i nadamo se da će višegodišnji problem zagađenja Krivaje u skorijoj budućnosti biti rešen. Drugi veliki korak bi trebalo da bude obnova oronulog tornja katoličke crkve Bezgrešne Device Marije. Mimo navedenog, moram da nagovestim da smo od pokrajine dobili podršku za izgradnju rekreativnog centra, o čemu ćemo detaljnije nekom drugom prilikom. Naš veliki zadatak je da u naredne četiri godine kanalizaciona mreža dođe do svakog domaćinstva u Bačkoj Topoli.

Javna preduzeća i javne ustanove su opterećene partijskim zapošljavanjem, kako gledate na tu lošu praksu I šta ćete povodom toga učiniti?

Verujem u znanje, stručnost i sposobnost i uvek ću podržavati one koji poseduju sve te osobine, pošto je to ključ uspeha.

Poruka građanima Bačke Topola, zbog čega treba da glasaju za Vas?

Na kraju bih naglasio da mi u Savezu vojvođanskih Mađara uvek razmišljamo kao tim. U suprotnom ne bismo  uspeli da postignemo tako zavidne rezultate i realizujemo toliko uspešnih projekata u prethodnom periodu. Mi imamo planove, entuzijazam, znanje i sve što je potrebno da Opštinu Bačku Topolu vratimo na pravi put, a to je put razvoja i prosperiteta. Da bismo nastavili sve što smo započeli i održali i unapredili ono što smo završili, potrebna nam je podrška građana Opštine Bačka Topola na predstojećim Izborima koji će se održati 21. juna, naglasio je Tomik Nimrod.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *