Najbolji kandidat ćerka predsednika opštine

David Martinović smatra da je oštećen na konkursu za prijem lekara u Domu zdravlja u Bačkoj Topoli. – Moje je diskreciono pravo koga ću izabrati, odgovara direktor Janoš Ađanski.

ačka Topola – David Martinović je tridesetogodišnjak sa diplomom lekara, sa položenim stručnim ispitom, sa godinu i po dana rada tokom kojih je brinuo o zdravlju meštana pet sela u okolini Bačke Topole, ali ni to mu nije bila dovoljna preporuka da dobije posao u lokalnom Domu zdravlja „Dr Janoš Hadži”. Posao nije dobila ni njegova koleginica koja je, takođe, jedno vreme radila kao lekar (na zameni) u istom tom Domu zdravlja. Od pedesetak kandidata koji su se javili na jedno upražnjeno lekarsko mesto u Bačkoj Topoli, kao najbolji kandidat posao je dobila dr Andrea Kišlinder Rastoder, ćerka predsednika bačkotopolske opštine Gabora Kišlindera.

– Sumnjam da se direktor Doma zdravlja dr Janoš Ađanski nije rukovodio samo stručnim razlozima, jer oni teško da mogu da budu na strani izabrane kandidatkinje. Andrea Kišlinder Rastoder u trenutku konkurisanja nije imala ni dan radnog staža, a stručni ispit je položila 24. novembra. Konkurs je raspisan 9. decembra, tako da mi se čini da se sa raspisivanjem čekalo da ona završi fakultet, koji je upisala još 1999. godine – kaže za „Politiku” David Martinović.

O prijemu novog lekara u Domu zdravlja „Dr Janoš Hadži” odlučivao je direktor dr Janoš Ađanski, a Martinović kaže da je tek kasnije, kada je stekao iskustvo sa konkurisanjem i na drugim mestima, shvatio da je prekršena procedura, jer niti je napravljena rang-lista, niti je na internet-sajtu Doma zdravlja ispod obaveštenja o prijemu Kišlinder Rastoder stajala pouka o pravnom leku.

– Smatram da sam oštećen i ja, ali i drugi kandidati, jer niti smo videli rang-listu, niti smo bili upoznati da imamo pravo da se žalimo. Zbog toga sam tražio od Ministarstva zdravlja da reaguje, isto kao i od Ministarstva za rad i zapošljavanje. Od oba ministarstva sam dobio odgovor da nisu oni nadležni za ovo pitanje, nego „ono drugo ministarstvo”. Obratio sam se i lokalnom zaštitniku građana, koji nije reagovao, pisao sam pokrajinskom ombudsmanu, koji je rekao da je ovo van njegove nadležnosti, a isti odgovor imao je i pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Jedino sam iz kancelarije republičkog ombudsmana dobio odgovor da je moje pismo ušlo u proceduru – objašnjava nam Martinović.

Naš sagovornik potiče iz lekarske porodice. Majka Aranka, kao i sestre Katarina Noveski Martinović i Viktorija Martinović su takođe lekari i rade u Domu zdravlja. David trenutno volontira u subotičkoj Opštoj bolnici.

Dr Janoš Ađanski za „Politiku” kaže da smatra da nije bilo nikakvih grešaka u proceduri prijema lekara.

– Po zakonu odluka o tome ko će biti zaposlen pada na teret direktora, ali i meni bi bilo lakše da postoji konkursna komisija. Nisam dužan da govorim o tome koji su bili osnovni razlozi zbog čega sam izabrao određenu osobu, to je bilo moje diskreciono pravo. To što je ta osoba i ćerka predsednika opštine nema nikakve veze sa tim, to je tek igra slučaja. Što se Martinovića tiče, imam dokumenta kojim mogu da obrazložim zbog čega se nisam opredelio za njega, a njegovo je pravo da bude nezadovoljan. Smatram da procedura ničim nije prekršena – odgovara Ađanski.

 

Jedan komentar

  1. Korupcija mito i poznanstvo tako funkcionise nase drustvo.Ja tebi ti meni.Sta smo ucinili svih ovih godina pa i sada da to osudimo i ispravimo.Nista se nije izmenilo i prolaze iskljucivo oni koji su bliski po polozaju i partiji.Slicne i iste stvari nam se desavaju svakodnevno bilo da se radi o zaposlenju lecenju obrazovanju itd.Kada ce ovaj mladi obrazovan decko dobiti odgovor za nanetu nepravdu a posao tek to je pitanje. Komentar direktora je za svaku osudu a i nije prvi put da se ogresio pri prijemu zdravstvenih radnika.Podrzimo ovog decka jer sutra mozemo imati slican problem. STOP KORUPCIJI

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *