Besplatni udžbenici uz podršku resornog ministarstva

Roditelji čija deca ove godine kreću u prvi razred najkasnije do 10. juna mogu da predaju zahtev za besplatne udžbenike.

Resorno ministarstvo je odredilo 11 kategorija, po kojima će učenici ostvariti pravo ili na besplatne udžbenike, ili na novčanu podršku. Do sada su škole predale oko 150.000 zahteva za učenike kojima su roditelji nezaposleni, za decu sa posebnim potrebama, kao i za decu iz porodica koje primaju socijalnu pomoć i kojima ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike.

U slučaju porodica u kojima je prosečno primanje po jednom članu 10.000 dinara, ministarstvo obezbeđuje 4000 dinara za udžbenike polaznika nižih razreda, 6000 dinara za polaznike 5. i 6. razreda, dok je za kupovinu knjiga za đake 7. i 8. razreda obezbeđeno po 8000 dinara. Među predatim zahtevima ima oko 35.000 slučaja u kojima primanje po jednom članu porodice premašuje 10.000 dinara, ali ne prelazi 20.000. U njihovom slučaju, ministarstvo je obezbedilo podršku u vidu polovine navedenih novčanih iznosa po kategorijama uzrasta učenika.
Svi roditelji koji stiču pravo na podršku ministarstva u predstojećem period će biti obavešteni od strane škola, kako bi se sa nastavnicima usaglasili o izboru i načinu kupovine knjiga. U svakom slučaju narudžbu i kupovinu udžbenika obavljaju škole, tako da će izabrane knjige na njihovu adresu biti i dostavljene. Odluku o tome, ko će od budućih prvaka steći pravo na potpuno besplatne udžbenike, a ko na novčanu podršku, nadležno ministarstvo će po datoj kategorizaciji doneti nakon 10. juna.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *