Usluge socijalne zaštite značajne za zajednicu, ali i za pojedince koji ih pružaju

Da li ste nekada razmišljali o tome na koje sve načine možete pomoći najugroženijem stanovništvu svoje zajednice? Verovatno će se velikom broju nas nametnuti potvrdan odgovor, dok ćemo u svojim mislima pokušavati da nabrojimo sve one situacije u kojima smo nekome pomogli. Možda smo učestvovali u nekoj od humanitarnih internet aukcija, poslali SMS za nečije lečenje ili uplatili određenu sumu novca, možda smo svoju garderobu prosledili nekome ili se pak odrekli jednog obroka kako bi neko do nas imao jedini obrok tokom dana. Brojni su načini, a svako od nas je putem nekog od njih doprineo da naša mala zajednica postane bolje mesto za život.

Ponekad, iako su nam dostupna sva sredstva informisanja, ipak nismo dovoljno upućeni u to kako još možemo doprineti sopstvenoj zajednici i kako pomoći najugroženijima. A možda smo u mogućnosti da baš neki od tih načina podržimo. Zato je dobro obratiti se onima koji se svakodnevno susreću sa egzistencijalnim problemima zajednice i svojim upornim radom pokušavaju da ih reše u korist onih koji su se za pomoć obratili. Jedna od takvih, možda i najvažnija ustanova u svakoj zajednici, jeste Centar za socijalni rad. U razgovoru sa direktorkom Centra naše Opštine mr Jasminom Zimonjić, saznali smo koliko je sada Centru za socijalni rad neophodna pomoć u pronalaženju adekvatnog smeštaja za decu i stara lica, te obezbeđivanju ličnih pratilaca za decu kojoj je socijalizacija iz bilo kog razloga otežana. U Centru ističu kako su ljudi spremni da pomognu, kako je saradnja Centra i stanovnika bačkotopolske opštine uvek bila dobra, ali se aktuelno susreću sa poteškoćama da pronađu porodice i pojedince spremne da deo svog dana posvete najugroženijim grupama ljudi.

Izvor: www.vidovdan.org

U skladu sa tim, želeli smo da vam ovim tekstom približimo delatnost ličnih pratilaca, kao i uslove potrebne za pružanje porodičnog smeštaja odraslima i deci, ne bi li se među vama pronašao neko ko u ovom trenutku može da pruži ovakvu vrstu pomoći.

Porodični smeštaj za odrasle i decu podrazumeva pružanje smeštaja i podrške licima bez adekvatne porodične podrške. Punoletni građani Opštine Bačka Topola sa rešenim stambenim pitanjem i drugim izvorom prihoda mogu se prijaviti za ovakav vid pružanja pomoći. Kada je u pitanju porodični smeštaj dece, potrebno je da budući hranitelji prođu obuku nakon koje mogu da se uključe u dalji proces. Deci bez roditeljskog staranja hranitelji postaju oslonac, pružaju im sigurnost i daju krila za budućnost. Takođe, kada je reč o starim licima, ovakav vid podrške znatno je prihvatljiviji od domskog smeštaja, budući da je individualizovan i da pruža osećaj topline i pripadanja jednoj porodici. Osećaj da nisu sami i da imaju nekoga sa kim mogu da razgovaraju, na koga da se oslone, sa kim da provedu ugodno vreme. Prigrliti nekoga u svoj dom, ako za to imamo mogućnosti, i spasiti ga od zime, neadekvatnih uslova za život i pružiti mu ljubav i razumevanje izuzetan je podvig. Junaka za ovakve priče nedostaje, kažu u Centru za socijalni rad. Stoga se nadamo da će ove reči dopreti do svih onih koji imaju mogućnosti da ovu uslugu i pruže. Republika će novčano pomoći ove pojedince, a sve detaljnije informacije možete dobiti u bačkotopolskom Centru za socijalni rad.

Usluga lični pratilac je takođe neophodna na teritoriji Opštine Bačka Topola. Za lične pratioce Opština ima izdvojen budžet kako bi ih novčano pomogla. Ova usluga se odnosi na pomoć deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta prilikom odlaska u školu i povratka kući, zatim pri kretanju u školi ili vrtiću, obavljanju lične higijene, korišćenju pribora, praćenju školskih aktivnosti. Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje odgovarajuće individualne praktične podrške detetu radi uključivanja u redovno školovanje, aktivnosti u zajednici i radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Deci sa teškoćama u svakodnevnom funkcionisanju je potrebno da u periodu odvojenosti od roditelja uz njih bude osoba od poverenja koja će im pružiti neophodnu pomoć kako bi nesmetano mogli da se uključe u društvo kome pripadaju. To nije moguće bez ličnih pratilaca. Zahvaljujući njima mnogo je dece sa teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti završilo školu, socijalizovalo se i kasnije zaposlilo. Bez podrške ličnih pratilaca, ovaj put bi im bio znatno teži. Nekima od njih i nemoguć, najčešće zbog nedostatka novca porodice da svom detetu o svom trošku obezbedi ovu uslugu. Stoga je država omogućila da pojedinci uz novčanu nadoknadu pruže sigurnost onima kojima je preko potrebna.

Ukoliko smatrate da možete da pomognete na neki od ovih načina, možete se obratiti Centru za socijalni rad gde ćete dobiti sve neophodne informacije. Adresa Centra: Bačka Topola, Petefi brigade br. 20, kontakt telefon: 024/715-810, e-mail adresa: [email protected]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *