Trudnoća i porođaj u bačkotopolskom porodilištu u doba virusa korona

Tokom aktuelne pandemije izazvane virusom  COVID -19, zdravstveni sistemi velikog broja zemalja širom sveta suočavaju se sa velikim izazovima i potencijalnim rizicima po zdravlje stanovništva.

Nijedna osoba nije imuna na virus korona. Mnogobrojni faktori utiču na mogućnost zaraze, simptome bolesti, težinu kliničke slike. To zavisi od godišta, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, pridruženih hroničnih bolesti (hipertenzija, dijabetes, astma, autoimune bolesti), stila života i životnih navika (pušenje, alkohol, droga), te telesne mase (gojaznost). Jedna od osetljivijih populacija u pogledu infekcije ovim virusom su svakako trudnice i porodilje.

Zbog toga smo razgovarali sa načelnicom ginekologije u Domu zdravlja u Bačkoj Topoli dr Đenđikom Kanjevac Dudaš.

Bačkotopolsko porodilište, iako malo, veoma je priznato među porodiljama širom Srbije. Iz različitih krajeva naše zemlje dolazile su trudnice kako bi se najpre pripremile za porođaj, kroz savetovalište za trudnice, a onda i svoju decu na svet donele baš u ovom porodilištu. Lekari i medicinsko osoblje koji ovde rade, te politika porodilišta, doprineli su tome da se trudnice osećaju sigurno, da dobiju stručnu negu, ali da istovremeno na dan samog porođaja mogu da budu i relaksirane, prilagode uslove sebi i svojim potrebama, te ne budu same u tom za njih važnom, emotivnom, ali istovremeno i stresnom trenutku. Interesovalo nas je kako se naše porodilište prilagodilo pandemijskim uslovima, ali i kako trudnice mogu da zaštite sebe i svoje dete tokom trajanja korona virusa.

Da li trudnice pripadaju grupi koja lakše može da se zarazi virusom korona?

Za sada nema dovoljno studija niti testiranja na trudnicama putem kojih možemo dobiti precizne odgovore  na pitanja o povećanom riziku od Covid-19 infekcije u trudnoći. Iako se većina autora slaže da većeg rizika nema, ipak, u trudnoći se dešavaju mnoge fiziološke i imunološke promene koje bi trudnice  mogle učiniti podložnijim respiratornim infekcijama, uključujući i COVID-19.

Koje su mere zaštite od infekcije ovim virusom u trudnoći?

Trudnice moraju da poštuju propisane mere za zaštitu od virusa korona koje se odnose na celokupno stanovništvo:

 • Često pranje ruku sapunom i toplom vodom (minimalno 20 sekundi), nakon toga dezinfekcija 70% alkoholom, ili medicinskim gelom;
 • Održavanje propisanog rastojanja od 1,5 do 2 metra;
 • Izbegavanje okupljanja, grljenja, ljubljenja, rukovanja kao i dodirivanja, lica, očiju i usta;
 • Često provetravanje prostorija
 • Nošenje lične zaštitne opreme (maske, rukavice)

Koji su simptomi infekcije kod trudnica?

Simptomi su temperatura, bol u grlu, kašalj, otežano disanje /kratak dah/, glavobolja, gubitak čula ukusa i mirisa, umor, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima. Postoji i niz drugih simptoma koji se mogu povezati sa  Covid infekcijom (proliv, konjuktivitis).

Kakva je procedura u savetovalištu za trudnice i u porodilištu u Bačkoj Topoli? Da li ste preduzeli nove mere radi zaštite žena i osoblja od infekcije virusom korona?

Bačkotopolsko porodilište je malo porodilište sa 200 do 250 porođaja godišnje. U godini korone rođeno je 225 beba (109 dečaka i 116 devojčica). Naše porodilište poznato je po tome što imamo malo drugačiji – fleksibilniji – pristup trudnicama i porodiljama u odnosu na velika porodilišta i bolnice. Naše se trudnice upoznaju sa osobljem porodilišta još u toku  same trudnoće u savetovalištu za trudnice. Tu one od svojih izabranih lekara i medicinskih sestara dobiju smernice, savete  i sva objašnjenja u vezi sa trudnoćom.

Zbog epidemiološke situacije, radi bezbednosti i trudnica i zaposlenih, od marta 2020. godine, ukinuta je školica za trudnice koja je inače bila veoma popularna i dobro prihvaćena ranijih godina.

Za svaku  ženu, bez obzira na to koje po redu dete rađa, porođaj  je veoma važan čin, emotivan i stresan događaj. Osoblje porodilišta je tu da pomogne, smanji strah i stres, odagna napetost. Nama su porodilja i njena beba na prvom mestu. Poštuju se želje porodilje.

Za vreme prve faze porođaja, koja traje po nekoliko sati i ispunjena je kontrakcijama koje ženama najteže padaju, u velikim bolnicama one leže na tvrdom porođajnom stolu u sali za porođaj. U našem porodilištu je stav fleksibilniji. Žena može da se šeta, može da sluša muziku, da jede i pije nešto lagano, može da sedi na lopti, može da radi sve što joj  prija, a da  ne ugrožava  tok porođaja. Po tome je bačkotopolsko porodilište drugačije od okolnih bolnica.

I za vreme pandemije porodilište radi potpuno isto kao i pre korone. Našim ženama stojimo na raspologanju 24 sata. U porodilištu se strogo poštuju nove mere u vezi sa higijenom i dezinfekcijom prostorija. Takođe, medicinsko osoblje je u zakonom propisanoj zaštitnoj opremi, strogo se poštuju preporuke Ministarstva zdravlja radi bezbednosti svih subjekata.

Bačkotoplsko porodilište je bilo poznato po mogućnosti da otac deteta ili neko drugo lice prisustvuje porođaju, što u mnogim bolnicama nije bilo moguće. Da li ta mogućnost postoji i dalje?

Naše porodilište poznato je po tome što je pre pandemije postojala mogućnost prisustva muževa ili drugih, ženama bliskih, osoba samom činu porođaja, u porođajnoj sali. Zbog bezbednosti  ustanove, zaposlenih i samih trudnica, ta mogućnost trenutno nije aktuelna.

Bačkotopolsko porodilište registrovano je za fiziološke porođaje. Žena se na porođaj prima na ulazu u zgradu. Tu joj stvari preuzima medicinska sestra – babica. Izmeri joj temperaturu, dezinfikuje ruke. Pre prijema uradi se test koji utvrđuje da li je žena zaražena virusom ili ne. Nijedna trudnica ne može biti primljena u porođajnu salu bez negativnog kovid testa.

Da li se preduzimaju  neke mere u savetovalištu za trudnice, čekaonicama i ambulantama za pregled?

Radi zaštite naših pacijentkinja i osoblja zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, na našem odeljenju sprovode se sledeće mere:

 • Da se ne bi stvarale gužve, te da bi se moglo ispoštovati preporučeno rastojanje od 1,5 do 2 metra, kao i  manji broj ljudi u čekaonicama, sve trudnice treba da zakažu preglede kod svojih  izabranih ginekologa. Zakazivanje se vrši telefonom. Brojevi telefona su jasno istaknuti na vidnim mestima. Izuzetno, samo u slučaju hitnosti, trudnice se primaju bez zakazivanja.
 • Trudnice moraju da se zakažu i za UZ i za CTG preglede.
 • Broj pregleda u trudnoći se zbog trenutne situacije sa smanjuje.
 • Ukoliko se radi o fiziološkoj trudnoći, bez komplikacija, trudnicama se savetuje da se jave  kod svojih lekara četiri puta u toku trudnoće, uz prethodni dogovor telefonom, te da ne dolaze bez preke potrebe. Naravno da se sve trudnice, ukoliko stanje u trudnoći zahteva, primaju bez pogovora. Za  sva pitanja, dileme, savete, konsultacije izabrani ginekolozi  svojim pacijentkinjama stoje na raspolaganju 24 sata. Preporučuju se telefonske konsultacije.
 • Zbog epidemiološke situacije svakoj se trudnici na ulasku u savetovalište meri temperatura. Žene su u obavezi da dezinfikuju ruke, da nose zaštitnu masku i da sede na propisanom rastojanju.
 • Članovima porodice pristup nije dozvoljen ni u savetovalište ni u porodilište.

Da li  sve trudnice treba da se testiraju na COVID-19?

Ne. Testiraju se samo trudnice koje imaju tegobe sumnjive na infekciju virusom korona. Trudnice kod kojih se jave ovakvi simptomi moraju da se jave telefonom svojim izabranim ginekolozima. One ne treba da idu u respiratornu ambulantu! Javljaju  se isključivo telefonom, nakon čega ih izabrani lekar upućuje na kovid test i u laboratoriju. Ukoliko je test negativan, lečenje se nastavlja u zavisnosti od tegoba.

Trudnicama koje su pozitivne, sa blažim simptomima, uz terapiju se preporučuje četrnaestodnevna izolacija.

Telefonska konsultacija potrebna je i ukoliko je trudnica asimptomatska, a bila je u kontaktu sa kovid pozitivnom osobom. Tada se takođe preporučuje četrnaest dana izolacije.

Ukoliko trudnica ima ozbiljnije tegobe, uz pozitivan kovid test, ili ukoliko je termin porođaja ženi  blizu, uz konsultaciju sa epidemiologom, ona se upućuje u bolnicu u Subotici  na ginekološko-akušersko kovid odeljenje.

Trudnicama koje dolaze na porođaj u Bačku Topolu, još pre ulaska u porodilište uradi se brzi antigeni covid test. Porodilja se prima na odeljenje samo ukoliko je asimptomatska i ako je test negativan. U slučaju pozitivnog testa, nakon  što se obavesti nadležna institucija, žena se uz posebne mere zaštite, kolima hitne pomoći, transportuje u subotičku kovid bolnicu.

Šta se desi ako žena dođe na porođaj, proceni se da je porođaj jako blizu, te nema vremena za transport, a ona je pozitivna? Da li je bilo takvih slučajeva?

Da, bilo je nekoliko. Mi smo zdravstveni radnici, naš je zadatak da pružimo uslugu našim korisnicima. Nismo registrovani kao kovid porodilište, ali moramo poroditi ženu. Ekipa za porođaj u takvim situacijama oblači specijalnu  zaštitnu opremu da bi primila i porodila ženu. Porodilja se sa svojom bebom, nakon porođaja, smešta u izdvojeni deo porodilišta koji služi kao izolacija. Žena i beba se otpuštaju kući nakon 24 sata. Nakon toga se u porodilištu sve prostorije temeljno dezinfikuju.

Da li postoji mogućnost da trudnica zarazi svoj plod ako oboli od korone?

Teoretski postoji, ali je verovatnoća mala. Američki časopis The LANCET je objavio  podatke iz Vuhana o sedam slučajeva gde je pozitivnim trudnicama ustanovljeno oboljenje ploda. Ali, istraživanja i rezultati  su nedovoljni za  sigurnije podatke. Ustanovljeno je, takođe, da u nekim okolnostima virus može da pređe preko posteljice, ali nije izolovan iz vaginalne tečnosti, ni plodove vode, niti majčinog mleka.

To znači da žene pozitivne na koronu mogu da doje?

Da, mogu. Nije ustanovljeno prisustvo virusa u majčinom mleku. Međutim, porodilja koja je COVID-19 pozitivna, može svoje dete zaraziti  kapljičnim putem. Zbog toga je jako važno da ne ljubi dete, da se strogo pridržava higijene ruku i dojki i obavezno da stalno nosi zaštitnu masku.

 

 

 

2 komentara

 1. Dr Ilija Kainovic OB/GYN .M.D.

  Postovano osoblje ginekolosko akuserskog odjela ( kolege i babice). Prvi kontakt sa vasom ekipom bio je preko babice Orshike,i Dr Petera preko prijatelja iz Subotice. Ono sto sam cuo o vama svima je predivno i vrlo ste strucan tim. Upravo kako ja i zamisljam nas rad. Naisao sam i na par komentara trudnica, koji su bili za svaku pohvalu. Prosto za ne povjerovati da takvog osoblja jos ima, kome je komfor pacijenta broj jedan. Tretman trudnica i porodilja je izvanredan. Ja sam u penziji ginekolog takodje. Do 92 radio u Bosni, a onda otisao u USA. Jako me zaintrigiralo porodiliste u USA jer je bilo zena svih kultura sa svih kontinenata, a razlika je prilicna u prihvatanju trudnoce, materinstva i percepcija poroda. Uocio sam velike razlike. To me je sve zaintrigiralo da razmisljam kako objediniti neka saznanja i promijeniti stav porodilja prema radjaoni. Potpuno se slazem sa vasim tretmanom. Dolazim u Evropu i bila bi mi cast da vas posjetim daleko radije nego veliko porodiliste u NS ili Subotici. Mogli bi razmijeniti neka misljenja. Ja vam zelim sve najbolje u Novoj godini. Dr Kainovic

   
 2. cestitke dr kanjevac-dudas i team porodilista,odlican interview,pun vrlo vaznih i korisnih informacija narocito u ovim kriticnim vremenima,hvala svima i vama na velikodusnosti, sada i u buducnost,sa najboljim zeljama,mdg

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *