Stigao odgovor na peticiju neformalne grupe gradjana “Za Martinu – Martináért” i od predsednika Skupštine opštine Bačka Topola

Obaveštavamo javnost da smo dana 06.12.2023. godine primili odgovor predsednika Skupštine opštine Bačka Topola u vezi sa podnetom peticijom, koji ujedno i objavljujemo radi uvida zainteresovane javnosti.

Nismo zadovoljni angažmanom u ovom slučaju niti predsednika opštine Bačka Topola, kao ni predsednika Skupštine opštine Bačka Topola. Zanemarujući činjenicu da je peticiju za smenu direktorice Centra za socijalni rad opštine Bačka Topola potpisalo više od tri hijade osoba i odbijajući da tu tačku uvrste u dnevni red zasedanja Skupštine, smatramo da su pokazali na najdirektniji način koliko cene svoje sugrađane. Komfor koji pruža funkcionerska fotelja je prioritetniji.

Martinini hranitelji Erika i Šandor Ozorak su odbijeni u postupku njenog usvojenja zbog razlike u godinama koja je veća od 45 (četrdesetpet), mada Porodični zakon dozvoljava i odstupanje od tog pravila ako je to u najboljem interesu deteta. Centar za socijalni rad opštine Bačka Topola je pre izvesnog vremena smatrao da razlika u godinama nije prepreka da se Martina usvoji sa njihove strane. Naredna fotografija govori o tome a predstavlja isečak jednog od zvaničnih dokumenata Centra za socijalni rad.

9F3AF000-87F5-4A5F-976C-D0175AFAA682.png

Kako može da se vidi, Centar je smatrao da su pogodni za usvojitelje i da za to nema zakonskih prepreka. Šta se desilo u međuvremenu? Kakvi i čiji interesi su prevladali?

Takođe, javnost treba da zna da je ove godine, isto u Bačkoj Topoli, završeno usvojenje deteta od strane prethodnih hranitelja a da su razlike u godinama između deteta i hraniteljke, sada majke, 49 (četrdesetdevet) godina, a između deteta i hranitelja, sada oca, 56 (pedesetšest) godina.

Kako to da na području istog Centra za socijalni rad nekome nešto bude dozvoljeno a nekome ne? Da li su ipak najbitniji stranačka pripadnost, bliske porodične veze, ili nešto drugo?

Bačka Topola, 16.12.2023.

Neformalna grupa gradjana “Za Martinu – Martináért”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *