Rupa u centru a nikog nije briga

U samom centru Bačke Topole, na raskrsnici Glavne, Cvetne i Boračke ulice, već deseti dan postavljena je „neindentifikovana“ prepreka, nalik na strašilu iz suncokreta koja na sve liči ali na saobraćajni znak sigurno ne liči. Jednu noć se neko sažalio, verovatno zbog niske temperature, pa mu je obukao i reflektujući prsluk.

Namena ove prepreke je da se zaobiđe propali metalni poklopac koji izgleda nema ko da popravi!

Pitanje za nadležne, ko i kada će izaći i popraviti ovaj deo puta u samom centru?
Takođe i pitanje za policiju, zašto dozvoljavaju da ovakva prepreka bude bez odgovarajuće signalizacije? Da li je opasnije udariti u rupu ili u postavljene betonske stubove? Verovatno je parkiranje vozila veći problem!

Šta vozač treba da uradi i kakva su mu prava na raspolaganju u slučaju oštećenja vozila?

Pre svega morate pozvati saobraćajnu policiju, radi uviđaja i sačinjavanja zapisnika. Najčešće će na lice mesta izaći dvoje saobraćajaca i to uviđajac i tehničar, jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe smatra saobraćajnom nezgodom. Dakle, policija obavlja uviđaj i pravi zapisnik o saobraćajnoj nezgodi. Pre nego što saobraćajna policija izađe na lice mesta, možete slikati vozilo i mesto gde se dogodio slučaj.

Samu procenu štete vrše procenitelji iz društva za osiguranje. Sa ovim dokumentom, zapisnikom policije i kopijama lične karte, saobraćajne dozvole i bankovne kartice oštećeni se može obratiti direktno upravljaču puta.

Sledeći korak u proceduri je da vozač utvrdi ko je odgovoran za deonicu puta na kojoj je došlo do nezgode. Za magistralne, regionalne i auto-puteve nadležno je javno preduzeće ”Putevi Srbije”, dok su za lokalne puteve i ulice nadležne opštine ili uprave gradova. Međutim, opština ili grad mogu nadležnost da prenesu na preduzeće za održavanje puteva, kao što je to, na primer, u prestonici firma ”Beograd put’. Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći kroz sudski postupak. Neobeležene rupe na kolovozu, nepostojeća ili pogrešno postavljena saobraćajna signalizacija, led ili poledica na kolovozu na koje vozač nije upozoren, čak i sudar sa većom životinjom na auto-putu, kao uzrok saobraćajne nezgode – dovoljan su razlog za tužbu. U slučajevima kada vozač ošteti vozilo prilikom nailaska na oštećenje ili rupu na putu, postupak za naknadu štete je potpuno isti kao i u slučajevima kada je do saobraćajne nezgode došlo na neki drugi način.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *