Problem pasa lutalica u Bačkoj Topoli

Povodom zahteva za pristup informaciji od javnog značaja koja se odnosi na informaciju o isplaćenom novčanom iznosu građanima na ime troškova odštetnih zahteva zbog ujeda od strane napuštenih pasa na teritoriji Opštine Bačka Topola, Društvu za zaštitu životinja -Prizorgo- Bačka Topola su dostavljene tražene informacije.  
psi-lutalice-1152015Na osnovu člana 54. stav1. Zakon o dobrobiti životinja. („Službeni glasnik RS“,br.41/2009) „Organi jedinica lokalne samouprave dužni su da izrade i sprovode program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka prema specifičnostima sredine“, 28.jan.2015. godine Društvo za zaštitu životinja -Prizorgo je Opštinskoj Upravi predalo zahtev za sprovođenje programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa na teritoriji opštine Bačke Topole što još uvek nije razmotreno od strane Opštinske Uprave. Isplaćen iznos od 3.176.742,30 na ime odštetnih zahteva zbog ujeda od strane napuštenih, a u većini slučajeva neobeleženih vlasničkih pasa jeste pokazatelj da novca ima, ali se troši na nastale posledice uzrokovane neodgovornošću vlasnika a ne na prevenciju problema, realizovanjem programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa.
Kao prvi segment ovog programa predloženo je obeležavanje i vakcinacija pasa iz opštinskog budžeta a nakon toga program donirane sterilizacije i kastracije vlasničkih i napuštenih kućnih ljubimaca.
Sprečiti ili lečiti?Logika?
12910351_204005733323125_266127898_n
Društvo za zaštitu životinja -Prizorgo- Bačka Topola
 

Jedan komentar

  1. Veći problem od napuštenih pasa prave neodgovorni vlasnici. Dunavska ulica više liči na nekakav štenarnik nego na jednu od glavnih gradskih ulica. Lavež i režanje su svakodnevni od jutra do mraka, besposleni vlasnici s psima se skupljaju na klupama. Dece već odavno nema ispred zgrada, za manje od godinu dana oba sina su napali psi.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *