Polaganje venaca na spomenik srpskim ratnicima 

Parastosom koji su služili sveštenici SPC i polaganjem venaca na spomenik ratnim dobrovoljcima srpske vojske od 1914 – 1918 godine, kralja Petra Karađorđevića, palim borcima Drugog svetskog rata i žiteljima Bačkog Sokolca, u subotu je u Bačkom Sokolcu obeležena 100. godišnjica proboja solunskog fronta.
Sve prisutne se rečima dobrodošlice u ime domaćina obratio Slavko Grahovac i sećanjem na prve dane naseljavanja dobrovoljačkih sela u ovom delu Bačke, gde i danas žive potomci učesnika velikog rata. Današnjem dešavanju prisustvovao je i pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za kulturu Milan Micić, inače potomak učesnika proboja solunskog fronta. O velikom stradanju koje je pretrpeo srpski narod, piše u jednoj od svojih knjiga, „Nezapamćena bitka“, naučna, istoriografska studija, dok je knjiga „Srpski dobrovoljci 1914- 1918, životi, sećanja“ dokumentarna proza o srpskim dobrovoljcima nastala na temelju kazivanja potomaka. O teškim ratnim godinama i novijoj istoriji govorio je član Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, podružnice iz Bajmoka Drago Lukić. Kod spomenika palim borcima II Svetskog rata izveden je kulturno umetnički program. Članovi SKC “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole otpevali su himnu ratnika bez zemlje Tamo daleko, deo nasleđa Like, Banije i Korduna preneli su članovi Zavičajnog udruženja Drvar, izvorne pevačke grupe Ćiro, Lička Kaldrma, a u programu su učestvovali i učenici OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” sa Krivaje.
Vence su položili predstavnici Saveza potomaka rata od 1912. do 1918, njen predsednik Vidoje Golubović, predstavnici Vojske Srbije, SO Bačka Topola, Mesnih zajednica. Kao i ranijih godina, polaganju venaca prisustvovali su i brojni građani koji su se okupili da odaju poštu palim junacima.

Област са прилозима
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *