Osvećeno zemljište za gradnju hrama u Mileševu

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja, u nedelju je u Mileševu izvršen čin osvećenja zemljišta za izgradnju hrama.

foto: Si Studio Digital

Pred mnogobrojnim vernicima, čin osvećenja izvršio je protojerej Dušan Đukić, arhijerejski namesnik subotički, uz sasluženje sveštenstva Eparhije bačke. Na zemljištu je postavljen krst koji će obeležavati mesto budućeg hrama.

foto: Si Studio Digital

“ U ovom radosnom danu za sve meštane ovoga bogougodnog sela veliku blagodarnost pre svega uznosim Njegovom Preosveštenstvu gospodinu Irineju koji je opravdano sprečen da danas bude sa nama, prepozna našu potrebu i udeli arhijerejski blagoslov našem namesniku ocu Dušanu koji osveti zemljište za izgradnju budućeg hrama posvećen braći ravnoapostolima Ćirilu i Metodiju i postavi krst da nam bude sila, znamenje i spasenje. Zahvaljujem se i mojoj braći sveštenicima koji se odazvaše ovom pozivu. Zahvaljujem se i predstavnicima opštine Bečej i Mesne Zajednice Mileševo koji svojim prisustvom uveličaše naše slavlje i time pokazaše spremnost da nam u tome pomognu kako bi Sveti hram bio podignut. Zahvaljujem se i porodici koja je darivala plac na radost svih verujućih koji će se sabirati ovde jer oni ovim delom ugradiše sebe u velike dobrotvore budućeg hrama. Zahvaljujem se i svima vama prisutnim koji ste došli u velikom broju da se pomolimo Bogu“ – između ostalog izneo je nadležni paroh, protoprezviter Srbislav Stojanov.

foto: Si Studio Digital

Ovom svečanom činu prisustvovao je i Vikar subotičke biskupije monsinjor Ferenc Fazekaš iskazavši veliku ljubav i poštovanje prema Srpskoj crkvi i Srpskom rodu.

Zemljište za izgradnju hrama darovala je porodica Vuksić, Dušanka i njena deca Darko Dević, Jovan i Petar iz Mileševa.

Posle ovog svečanog čina, prvo je Kulturno-umetničko društvo „Đido“ iz Bečeja odigrao jednu od koreografija iz svog bogatog programa a zatim su svi prisutni imali priliku da odigraju jedno zajedničko kolo.

Crkveni odbor uz meštane sela sve prisutne ugostili su u Domu Kulture, gde su uručene zahvalnice svima koji su doprineli da se ovaj svečani čin polaganja časnog Krsta obavi.

U galeriji ispod možete videti samo deo događaja ispraćen fotografijom foto Si Studio Digitala

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *