Opština uzima kredit, kupuje hotel

Odborinici opštine Bačka Topola, većinom glasova su usvojili odluku o zaduživanju opštine najviše za 40 miliona dinara.

Novac će se upotrebiti za kupovinu objekta bivšeg hotela Panonija u centru grada i privođenje osnovnoj nameni.

Odluku je izglasala odbornička većina, mada je bilo i suprotstavljenih mišljenja da od kupovine hotela ruine uzimanjem kredita, građani neće imati koristi.

Odbornici su usvojili rebalans budžeta opštine, uvećanim za 28 miliona dinara, usled priliva sredstava za projekte sa kojima je konkurisala opština, tako da je 1,178 milijardi dinara novoutvđeni okvir primanja i rashoda za ovogodišnji budžet.

 

2 komentara

 1. Milan Ćatić

  IZRAZIO SAM SVOJE NESLAGANJE POVODOM SKUPŠTINSKE RASPRAVE O PREDLOGU ODLUKE O ZADUŽIVANJU OPŠTINE ZA KUPOVINU HOTELA. OVO MI JE BIO KRATAK PODSETNIK:
  1. Zaduženje Opštine je već po osnovu ranije podignutih kredita 21,5 miliona.
  2. Podiže se kredit na novih 40 miliona za kupovinu(predviđeno oko 120 hiljada eura) i opremanje. Za rušenje dela hotela je već predviđeno u budžetu 10 miliona…
  3. Vlasnik hotela je Agencija za osiguranje depozita…
  4. Na licitaciju za prodaju hotela, nije potrebno da se pojave dva kupca…dovoljan je jedan….zašto aktuelna vlast želi da učestvuje, kada mnogi drugi koji se inače bave ovom delatnošću ne žele da ga kupe? Opštinska koalicija misli da je stručnija i pametnija od drugih…pa još i nemaju sredstava, nego podižu kredit…da su znali da vode ekonomiju ove Opštine, imali bi para na računu, a ne bi podizali kredit!
  5. Obaveštavate na da će po ovom osnovu biti još zaduživanja, jer je dozvoljeno zaduženje do 15% od tekućih prihoda….Što govori da 136,7 miliona možemo biti zaduženi….
  6. Da li je urađen ikakav biznis plan poslovanja ili je to samo želja pojedinaca iz vladajuće strukture da se on kupi, a posle ćemo videti šta ćemo…
  7. Koliko sam upoznat predstoji predlog da se nakon kupovine hotela na kredit, organizuju okrugli stolovi sa građanima i da se odaberu najbolji predlozi šta da se radi sa objektom…Zašto neko ne pita građane treba li uopšte podizati kredit za kupovinu hotela?
  8. Ko će upravljati hotelom?
  9. Nakon kupovine hotela, koliko će koštati opremanje samog hotela, koliko će imati soba, broja zaposlenih, kolika će biti ispunjenost hotela? Kolika je ispunjenost hotela u Opštini ( Zobnatici, Panoniji, Krivaji(zatvoren), Capriolu, Cihi, Gurmanu? Koliko je bilo noćenja u postojećim objektima za prenoćište, a kolike su potrebe? Šta ćemo sem prenoćišta ponuditi potencijalnim turistima….obilazak trgova i fontana? Razgledanje ruševina Inomaga, Umetnosti, Venusa, Miris Žibela, rafting zagađenom rekom Krivajom, tumaranjem praznim placevima PRVOG VIP-a????
  10. Ako hotel bude poslovao u gubitku, ko će snositi te troškove? Građani?
  11. Zašto Opština ne uslovi Agenciju za osiguranje depozita da reši slučaj, da se ne uruši hotel? Postoji mogućnost da Skupština donese odluku da se hotel u određenom roku mora privesti nameni ili im naplatiti penale, pa im uzimati sredstva po tom osnovu….
  12. Koji će iznos građani morati da plate na ime kamata na osnovu podizanja kredita?
  13. Zašto se sredstva ne obezbede kroz sufinansiranje ili neki drugi način….MZ Pačir je dobila sredstva od pokrajine za izradnju puta prema banji u iznosu od 24.4 miliona…Šta to Pačir ima , a Topola nema? Ne mislim na Arpada i Zoltana…..
  14. Zašto se sredstva od kredita ne usmere za izgradnju kanalizacije, biciklističku stazu do Mićunova, energanu na bio masu u Bačkoj Topoli, toplotne pumpe za škole i obdanista, za infrrastukturu „PRVOG“ VIP, beskamatne kredite za energetsku efikasnost domaćinstava…
  15. Otvoren je Prvi Vojvođanski Industrijski Park….i…pojedinci su kupili zemljište u zoni po najminimalnijim cenama, a kasnije što nisu mogli prodati potencijalnim ivestitorima, prodali su Opštini…po mnogo većoj ceni…..posao su mogli obaviti samo pojedinci u sprezi sa opštinskom vlašću….Koliko je novih radnih mesta otvoreno pod okriljem Prvog VIP-a? Poklonite zemljište i obezbedite infrastrukturu stranim investitorima i obavežite ih brojem zaposlenih, platom za radnike i vremenom kojim će morati da obavljaju svoju delatnost…
  16. Šta je urađeno sa kuglanom? Investirano u izgradnju, pa zatim dato zakupcu i odbijeno njegovo ulaganje od zakupa…takoreći, dat je objekat na deset godina bez ikakve naknade…hoće li tako biti i sa hotelom?
  17. Šta se desilo sa Venusom, koji ste tako ponosno govorili da ćete ga prodati i srediti pre izbora? Ništa! Ulažemo 20 miliona za njegovo rušenje….Svi znamo kako se Venus(tako će i hotel) gradio i isto znamo da su pojedinci imali velike koristi od toga, a ne građani….
  18. Zašto država, društveno vlasništvo prodaje…jer su te firme u stečaju, tj. bankrotu….sad vi želite da ponovo to pretvorite u nešto društveno(Opštinsko)… Je li vam poznato da se prodaje više od 1.900 preduzeća iz stečaja i više od 600 preduzeća za koje nema još kupca…Država izlazi iz vlasništva, jer nema znanja, ni moći da upravlja preduzećima…kao što ni naše Opštinske strukture to ne znaju..
  19. Molim JIP da kao i do sada objave da je izglasan rebalans budžeta i da donešena odluka o zaduživanju….onaj deo što se ne uklapa u idilu Opštnskog rukovodstva, neka kao i do sada prećute…
  20. Predizborna aktivnost koja će skupo koštati stanovnike opštine. Upišite negde moje reči i pogledajte ih pre nego što izađete na neke naredne izbore…

   
 2. Ovaj neizgrađeni objekat koji nezavršen stoji već duže vreme, uvek je imao svog vlasnika. Da li je to bio gosp. Mile Jerković, banka ili agencija za privatizaciju, za nas građane to nije bitno !!!
  Da li je za svo ovo vreme taj vlasnik plaćao porez na zemljište, komunalne usluge, razne takse, odvodnjavanje ili bilo koji drugi namet koji svi mi moramo da plaćamo? Koliko iznosi taj dug prema opštini?
  Zašto se olako ulazi u kupovinu objekta koji nema pozitivnu budućnost? Zar građani nemaju prava da sami odluče i izglasaju takvu odluku!
  Izgleda da je najlakše manipulisati parama kada se nešto gradi, poput naših trgova koji još nisu završeni a koštaju kao da su građeni u centru Pariza!

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *