Niste manjina, pa para nema

Iako je bio planiran za naredni vikend, 23. festival „Našem rodu i potomstvu“ u Bačkoj Topoli neće biti održan. Najznačajnija kulturno-umetnička smotra, koja čuva i neguje duhovno i materijalno stvaralaštvo dinarskih Srba, otkazana je jer tri dana pre početka iz opštinske i pokrajinske kase nisu dobijena sredstva za njegovo održavanje.

 Festival, po kom je Bačka Topola bila prepoznatljiva širom zemlje organizuje Srpski kulturni centar „Vuk Karadžić“, koji se, u većinskoj mađarskoj sredini, četvrt veka bori da sačuva srpsku kulturu i tradiciju. Nebriga svih nivoa vlasti da se sačuva ono što zaista vredi, spustila je ove godine zavesu festivala i pre nego što je podignuta.

– Putem konkursa kod Pokrajinskog sekretarijata za kulturu tražili smo oko 400.000 dinara, odobreno nam je 150.000, da bi nam početkom nedelje rekli da nam se, pošto nismo nacionalna manjina, obećana sredstva umanjuju za 35 odsto i da će možda biti uplaćena do kraja godine – priča ogorčeno Slobodanka Rac, umetnički direktor SKC. – Novac nismo dobili ni od Opštine, tako da nemamo drugog izbora. Ne možemo da se zadužujemo, da zovemo učesnike, a da ne možemo da im pružimo osnovne uslove za gostovanje.

U protekle dve decenije festival je trajao tri dana, prvi je bio posvećen najmlađima, drugog dana su nastupale izvorne grupe, a trećeg je bio koncert velikog nacionalnog ansambla. Festival je ove godine planiran mnogo skromnije, ali ni za to nije bilo sluha.

– To je bilo mesto gde se na najbolji mogući način čuvala tradicija srpskog naroda s druge strane Drine, dok je posetiocima to bila prilika da se vrate u zavičaj – podseća Slobodanka Rac.

IZNENAĐENI

U opštini Bačka Topola u sredu nismo mogli da dobijemo objašnjenje kako je došlo do ove situacije. Predsednik opštine Gabor Kišlinder nije bio u kancelariji, a ostale je informacija da festivala neće biti, iznenadila.

 

3 komentara

  1. A koliko kosta organizacija navedene manifestacije 400.000din ili 150.000 din.

     
  2. VIDECEMO KOLIKO CE SE PARA ODVAJATI ZA MADJARSKU NACIONALNU ‘MANJINU’…

     
  3. Zaplakah, al za malo.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *