Na Zobnatici – Arapi zatvorili farmu svinja i zasadili borovnice

Vlasnik poljoprivrednog preduzeća Zobnatica, kompanija „Jugo elit agro“ (Yugo Elite Agro) koja pripada preduzeću iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prodala je sve svinje i zatvorila farmu koja je u okviru zobnatičkog agro-turističkog kompleksa postojala decenijama i godišnje isporučivala 11.000 tovljenika, objavio je danas portal Agrosmart.

Umesto toga su na okodsc_0642 stotinu hektara njiva Zobnatice zasađene borovnice, naveo je Agrosmart (www.agrosmart.net).

Ulaganja u to su bila značajna, jer borovnicama ne prija zemljište u Bačkoj, te je treset uvezen iz Letonije, folije i sistemi za navodnjavanje stigli su iz Turske, a investirano je i u mehanizaciju.

Od jeseni 2014. godine, kada je Zobnaticu kupio „Jugo elit agro“ koji je u vlasništvu privrednog društva „Elit agro Lč“, osnovanog u skladu sa zakonima UAE, i sve do pre tri meseca radila je farma svinja sa 600 krmača i 4.000 tovljenika, a potom su životinje prodate za samo dva dana, piše Agrosmart.

Taj portal navodi i da nove gazde smanjuju i broj druge stoke, tako da je sada na farmi Zobnatice ostalo 200 ovaca i 115 konja.

Zobnatica je nekada bila važno uzgajalište trkačkih konja, uspešnih na trkama.

Izvršni direktor tog poljoprivrednog preduzeća Suvaidi Al Saed je marta ove godine izjavio da je za ovu godinu planirano da se nastavi tradicija konjarstva da bi se – privukli turisti.

 

6 komentara

 1. Umesto da ova vlast forsira DOMAĆE INVESTITORE, oni svu pogodnost daju stranim investitorima, prodavajući čak i našu zemlju. Uskoro ćemo postati strana kolonija, ništa više naše neće biti. Od svega je ovde najgore, da za izvesno vreme u svojoj zemlji nećemo imati ni hrane, a nekad se govorilo da možemo hraniti pola Evrope. Pored ovoliko plodnih oranica mi imamo najskuplju hranu u Evropi, pa u Srbiji ima puno gladnih usta. Šta je jadna Srbija dočekala, da nam Arapi obrađuju zemlju, stvarno smo dotakli dno.

   
  • Da li su trebali i Zobnaticu da prodaju „postenom“ svedoku saradniku i uspesnom biznismenu kralju drumova Miletu Jerkovicu? Ili mozda vrednom nasem sugradjaninu Brinzi?

    
  • Pa valjda su videli kako je prethodna vlast forsirala DOMAĆE INVESTITORE koji su preporodili poljoprivredu,pa vele mozda bolje probati sa arapima..

    
 2. Pripadajuću zemlju za stočarski fond su verovatno dobili pravom prečeg zakupa državnog zemljišta. A borovnica je dugogodišnji zakup državnog zemljišta. Šta je običan seljak dobio?

   
 3. Pripadajuću zemlju za stočarski fond su verovatno dobili pravom prečeg zakupa državnog zemljišta. A borovnica je dugogodišnji zakup državnog zemljišta. Šta je običan seljak dobio?

   
 4. Za neupućene – borovnica rađa treće godine – misli se na visokožbunastu američku borovnicu, zahteva zakišeljeno zemljište sa ph između 4-4,8. Nadmorska visina bi iptimalno trebala da bude 500 metara. Ovo sve pišem iz razloga što će ta ista borovnica koja bude posejana na njivama Zobnatice biti pristupačna i Topolčanima za par dana pošto će neko da je mazne ( takva je dugogodišnja praksa – koja je počela nakon odlaska Miše Mudrinića ).
  Optoimalno podneblje za gajenje borovnice je zapadna Srbija a s obzirom da je premijerov brat glavni savetnik garavima ne bi me čudilo da počnu i sa proizvodnjom banana – ekonomska opravdanost definitivno postoji u zemlji naivnih majmuna.

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *