Ministar Nedimović u poseti PG Gorana Popovića iz Karađorđeva

Potpredsednik Vlade i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas PG Gorana Popovića iz Karađorđeva, u pratnji Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Čedomira Božića.


Ministar Nedimović posetio je Karađorđevo sa ciljem da porazgovara sa poljoprivrednicima o problemu mlečnog govedarstva i da im predoči nove mere Vlade Republike Srbije koje imaju za cilj poboljšanje stanja mlečnog govedarstva.

„Država je povećala premiju za 3 dinara, sa 7 dinara po litri na 10 dinara, što predstavlja ozbiljan izdatak za državu, negde oko 25 miliona evra“, izjavio je Ministar Nedimović. „Želeo sam na licu mesta da se uverim koje to konkretne mere mi treba da preduzimamo da bismo pomogli poljoprivrednicima, kako u sektoru ratarstva, tako i u sektoru stočarstva“.

Svi okupljeni poljoprivrednici mogli su da postavljaju pitanja posetiocima, te je tako postavljeno pitanje o vodovodnoj mreži, na koje je Pokrajinski sekretar Čedomir Božić dao odgovor.

„Pre svega, veliko mi je zadovoljstvo da se susretnem sa poljoprivrednicima, ovde u Karađorđevu. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine imao je 400 miliona dinara na raspolaganju kada je u pitanju vodovodna mreža, naravno na nivou Pokrajine. Procenjuje se da će i u januaru sledeće godine budžet za vodovodne mreže iznositi 400 miliona dinara i Opština Bačka Topola biće pozvana da konkuriše u ime svojih Mesnih Zajednica, pa tako i za Karađorđevo. Pokrajinski sekretarijat obezbediće sredstva da li za izradu projektne dokumentacije ili za izvođenje radova.“

Konkursi za poljoprivrednike završeni su za ovu godinu, ali se novi konkursi očekuju krajem januara, početkom februara naredne godine. Prema rečima Pokrajinskog sekretara budžet za konkurs koji se odnosi na ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava sledeće godine biće dupliran na 200 ili više milijardi dinara.

Goran Popović iz Karađorđeva je počeo da se bavi poljoprivredom od malih nogu, još dok su njegovi preci bili živi. Međutim, ozbiljnije u posao poljoprivrede ušao je pre oko 20 godina, a u poslednjih 10 godina značajno je proširio svoje gazdinstvo i nabavio novu mehanizaciju.

„Uz pomoć države, odnosno državnih podsticaja, konkurisali smo na svim dosadašnjim konkursima pokrajinskog i republičkog ministarstva, ali i na konkursima za IPARD. Na svim tim konkursima ostvarili smo maksimalan broj poena, jer smo konkurisali na moju suprugu koja je mlađa od 40 godina, te smo uspeli da pribavimo pogonsku i priključnu mehanizaciju.“

Goran, u okviru svog poljoprivrednog gazdinstva obrađuje oko 250 ha zemlje, isključivo ratarskih proizvoda, pšenice, ječma, uljane repice, kukuruza i suncokreta. Mehanizaciju je nabavio najviše uz pomoć pomenutih konkursa, ali je kreditne linije i sopstvena sredstva koristio za nabavku kombajna i traktora veće snage. Na svom PG Goran poseduje prskalicu velikog kapaciteta, gruber, dva savremena pluga obrtača, traktore marke Klas, najnoviji kombajn, takođe marke Klas, najsavremeniji rasipač za rasturanje mineralnog đubriva i još mnogo drugih mašina.

„Poseta Ministra Nedimovića mi puno znači i velika mi je čast da je došao na naše gazdinstvo, u naše selo. Ovo je jedna od retkih prilika, ne pamtim kada je jedan Ministar u zadnjih 20-ak godina posetio naše selo, tako da nam ovo baš puno znači i prijatno smo iznenađeni što je odabrao naše gazdinstvo za posetu.“

U budućnosti, Goran planira da, pored povećanja površine pod ratarskim kulturama, svoje poljoprivredno gazdinstvo proširi i u pravcu osavremenjivanja te ratarske proizvodnje, odnosno povećanje prinosa, izgradnjom sistema za navodnjavanje, prebacivanjem čiste ratarske proizvodnje na semensku proizvodnju.

« од 2 »
 

11 komentara

 1. Marina bravo,sve pohvale!!!Divnu i kulturnu decu imas,tek si usla u MZ Karadjordjevo a vec se vidi tvij trud i zalaganje…

   
 2. To bi sve bilo lepo da mi seljani ne znamo gospodu. Ko, kako, s kim, koliko puta, odakle i zasto . Samo nas nemojte potcenjivati..

   
 3. I dok je ovoj porodici najveci problem kako ce da rese navodnjavanje, „Zobnaticko jezero“ je na rekordno niskom vodostaju. Potrosnja za nalivanje njihove Z. zadruge je nekontrolisano velika, pa se postavlja pitanje sta radi ekoloska inspekcija!? Jel piju zajedno sa njima ili jednostavno ne znaju da rade posao za koji su placeni!? Kada nam presusi jezero, samo nemojte da nam kazete da je zbog suse… Taj scenario: „dosli smo, ulozili smo, izmuzli smo sto se moglo izmusti, otisli smo“, smo videli vec jednom…

   
 4. Gospodo, ova porodica na dnevnom nivou radi vise nego pojedini od vas za mesec dana . Od najmladjeg do najstarijeg. A ako pogledate porodicnu sliku ,videcete sami da je na njoj i gospodin koji je zaposlen kod njih. To sve govori o njima. O njihovom odnosu prema ljudima.

   
 5. Kako naš ministar nekad ne zaluta u dvorište od 10 jutara zemlje, Rakovica traktor, bez skladišta, zmaj prikolicom…..

   
 6. Poznajem porodicu duzi niz godina,sve sto imaju stekli su svojim trudom i radom…Goran je dusu na njivama ostavio i radi od jutra do sutra

   
 7. Jeste. Rade. Generacijama. Svi su se uklopili u radove. Na dnevnom nivou rade. Samo tim , tj. takvim radom, svestranim, se moze napredovati . Dabome.

   
 8. Gospodo Popovici, drago nam je sto ste uspesni, ali zasto pored takvog bogatstva Marini izmisljate radno mesto u drzavnoj firmi PSS. Zar vam je malo sta ste sve iskoristili od drzave pa jos da uzmete i nekome radno mesto? Ima li bar malo morala?

   
 9. Eh bajo moj da vidis tek ti sta se sve u topoli izmislja. Imas kompletnu kolekciju izmisljenih radnih mesta po drzavnim institucijama. I to nisu kojekakvi tracevi nego ti se ljudi bre licno hvale da rade u db i bia. Kad ih snimis vise ti lice na neke vukovima okruzene kosovare.

   
 10. Bravo Marina , uvek si bila za prsa ispred ostalih , svaka čast !

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *