Jezero Bačka Topola – zakup 1500 dinara po kvadratu

Jedno od najatraktivnijih kupališta u Vojvodini, savršeno za letnje rashlađivanje i dobru zabavu je i bačkotopolsko jezero čije je rukovođenje povereno novoosnovanoj firmi u vlasništvu opštine Aqua Top doo.

Jezero, poznato kao zobnatičko, pre par godina proglašeno je za najčistije jezero u Vojvodini i u potpunosti je prilagođeno kupanju, ali i zabavi kako starijih tako i onih najmlađih.

Upravljanje jezerom vodila je firma DTD Bačka Topola, ali samo na papiru jer je njeno poslovanje davno otišlo u stečaj, pa je tako ova turistički atraktivna lokacija bila prepuštena sama sebi.

U najvećoj sezoni, kada se na jezeru okupljalo više hiljada ljudi, usled nadostatka parking mesta, vozila su parkirana po zelenim površinama, pa čak i igralištima. Kuvali su se kotlići, pekao se roštilj, gde je ko hteo jer redarske službe nije bilo.

Oni koji su dobili dozvolu za poslovanje na jezeru nisu bili ni sa čim zaštićeni od nelegalnih prodavaca koji su se pojavljivali obično vikendom kada je i najveća posećenost. Dobiti fiskalni račun uglavnom je bila misaona imenica. Sve u svemu prihod grada od tolikog broja posetilaca bio je ravan nuli.

Proteklih godina rukovodstvo opštine pokušava na sve načine da ovu lokaciju prebaci pod svoju ingerenciju, ali prebacivanje sa društvenog na državno, pa sa državnog na javno, birokratski predugo traje.

Prvi veliki pomak uradila je Skupština opštine Bačka Topola kada je 6. aprila 2017. godine usvojila odluku o zaštiti Parka prirode „Bačkotopolske doline“. Od tada se počelo sa poribljavanjem jezera, ali i sa uređivanjem prostora oko jezera, posebno ovog dela interesantnog za kupanje.

Prošle godine Skupština opštine Bačka Topola u svom vlasništvu osniva firmu „Aqua Top doo“ za razvoj turizma opštine, čija je osnovna delatnost – zaštita i održavanje nepokretnih kulturnih dobara, kulturno-istorijskih lokacija, zgrada i sličnih turističkih spomenika. Ovoj firmi dato je na upravljanje oko 500 ha zemlje oko jezera, bazen u Bajši kao i kamp koji je trenutno u izgradnji u Bačkoj Topoli.

Ove godine, dolaskom na jezero, svedoci smo promena koje se mogu uočiti, pre svega uređenim parking prostorom, ošišanim travnjacima, mnogobrojnim kantama za smeće. Spekulisanje u gradu o novim uslovima koja očekuju sve koji su do sada poslovali na jezeru bio je povod da odemo na razgovor kod v.d. direktora ove firme, gospodina Zoltana Ivaniča.

Koja je uloga firme „Aqua Top DOO“ kada je u pitanju jezero Bačke Topole?

 • Osnovna delatnost firme je upravljanje zaštićenim prostorom parka prirode Bačkotopolske doline i ribolovnom vodom Bačkotopolsko jezero, izdavanje ribolovačkih dozvola, izdavanje dozvola za molove kao i kontrola istih, čuvarska služba i izdavanje dozvola za lokale. Trenutno imamo pet ribočuvara i šest javnih radnika na održavanju.

Proteklih godina bilo je problema sa snabdevanjem pijaće vode, a i sa električnom energijom. Ove godine lokali su električnu energiju dobili samo dan-dva pre prvog maja. Da li se i tu očekuje neka promena?

 • Što se tiče pijaće vode, ona je dovedena iz gradskog vodovoda i odličnog je kvaliteta. Kada je snabdevanje strujom u pitanju, ove godine je u planu izgradnja novog voda sa trafoa kod kampa.

Ko sve ima pravo poslovanja na jezeru i pod kakvim uslovima?

 • Ove godine uslov za poslovanje imaju pravna lica koja potpišu ugovor sa nama. Sredinom meseca juna svi koji žele dalje da posluju na jezeru dobiće novi ugovor i to je osnovni uslov da nastave svoju delatnost. Fiskalizacija objekata je  nadležnost korisnika. Narednih dana stupiću u kontakt sa svim vlasnicima poslovnih prostora.  Vlasnici koji ne potpišu ugovor moraće da napuste prostor, jer zainteresovanost za poslovanje je velika.

Šta je sa vlasnicima koji imaju stare ugovore?

 • Ugovori su uvek sklopljeni na jednu sezonu, znači niko nema važeći ugovor.  Nadležnost za svo poslovanje na jezeru pripada firmi „Aqua Top“ doo i samo se sa njom potpisuju važeći ugovori.

Po kojoj ceni će se izdavati poslovni prostor?

 • Cena po kvadratnom metru iznosi 1500 dinara i tu spada veličina (površina) lokala, kao i prostora oko lokala koju zakupac želi da koristi. Svako može da bira uz lokal koliko još kvadrata želi da koristi. Ako je nekome velika terasa i ne želi sve da koristi, mi ćemo gledati da taj deo dopunimo nekim drugim poslovnim sadržajem.

Kada su u pitanju pravna lica, šta je još bitno za njihovo poslovanje?

 • Veoma je bitno pitanje snabdevanja svih lokala. Na ulasku u zaštićeni deo postavljena je rampa i svi zakupci imaju ključ, u slučaju da neko nema, rezervni ključ se nalazi kod radnika na održavanju. Sva vozila čim završe istovar robe moraju biti pomerena van zaštićene zone, da ne bi davali loš primer drugima. Snabdevanje lokala trebalo bi izvršiti kada nema gužve.

Da li će biti organizovana čuvarska služba tokom cele godine?

 • Trenutno se na jezeru nalazi 12 privremenih lokala, tj. njihovo poslovanje je sezonsko. Zimi ne planiramo da imamo čuvarsku službu.

Koje promene očekuju posetioce i da li će se plaćati parking?

 • Ove sezone još se neće plaćati parking. Novina je da je zabranjeno kampovanje i postavljanje šatora jer je u blizini napravljen kamp koji ima sve potrebne uslove. Jedino će biti dozvoljeno korišćenje mini šatora za malu decu. Takođe i loženje vatre će biti regulisano. Postavili smo dovoljan broj kanti za smeće kao i mobilne držače za džakove.

Da li je sve spremno za početak sezone?

 • Mislim da će ove sezone biti manje posetilaca u odnosu na prošle dve, posle epidemije mnogi će otputovati. Po našoj proceni plaže su u dobrom stanju, i ove godine je puno uloženo u investicije, renoviran je sanitarni čvor, molovi, tuševi kao i prateći sadržaji.

Kada je bezbednost kupača u pitanju, da li se nešto promenilo?

 • Nažalost još uvek nismo u mogućnosti da obezbedimo spasilačku ekipu, jer je na jezeru potreban veći broj spasilaca. Da bi neko bio spasilac mora da ima licencu koju nije ni malo lako dobiti, pa je i ponuda slaba. Kod svakog mola postavljena je tabla da svaki ulazak u vodu ide na sopstvenu odgovornost, pa molimo sve posetioce da paze jedni na druge.

Iz kog razloga najlepši lokal na jezeru, gospodina Roberta Jugovića ne može da dobije dozvolu za rad?

 • Za postavljanje privremenih montažnih objekata na jezeru za sve zainteresovane važe ista pravila.

Kako nezvanično saznajemo taj lokal je promenio vlasnika. Da li to znači da i novi vlasnik nema uslova za rad ili za njega važe neka druga pravila?

 • Nemamo saznanja o novom vlasniku.

Koji su uslovi za organizovanje velikih događaja, poput Lake-festa, moto susreta i sličnog?

 • Svi treba da pribave potrebne dozvole.
 • Ovom prilikom molimo posetioce da ne pale vatru, da na kulturan način koriste sav inventar na jezeru. Molimo posetioce da čuvaju klupe, da ih ne lome, da se ne vade stubovi koji ograničavaju zaštićeni deo.

Zahvaljujemo se gospodinu Zoltanu na izdvojenom vremenu. Nadamo se da će ovaj razgovor otkloniti sve nedoumice oko korišćenja prostora bačkotopolskog jezera.  

 

2 komentara

 1. Koliko para je opština dala za ovaj narko-fest na poluostrvu?

   
 2. Sistematična (greška)!?

  Iz pouzdanog izvora bliskog R.J. saznajemo da su bili u NS u zavodu za zemljišta Vojvodine (katastar), gde su mu rekli da na BT jezeru sem šume nema ničega drugog!?!?!?

  E sad. Ako je to tako, zbog čega mi građani uopšte plaćamo legalizaciju?

  Ako nemate legalizovan objekat, znači da nemate legalizovan promet, ako nemate legalizovan promet, nemate ni legalizovanu dostavu pića… A inspekcijske službe su na osnovu ovoga izgleda legalizovane samo za njihove „čiste“ poslovne aktivnosti, odn. za uredne platiše i već legalizovane privrednike („krave muzare“-Nenad Čanak) one rade maksimalno savesno. Kakva divota. Čist raj.

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *