Izjava direktora škole povodom navoda o vršnjačkom nasilju

Povodom slučaja vršnjačkog nasilja nad učenikom OŠ “Čaki Lajoš” G.N. iz Bačke Topole, o čemu su mediji poslednjih dana obavestili javnost, dobili smo pismenu izjavu direktora ove obrazovne ustanove Monike Vojter Pulai, koju u celosti prenosimo:

Dopisom Policijske stanice u Bačkoj Topoli broj 03/39/6/2-530993 od 18.04.2018.godine, a koji smo primili dana 20.04.2018. godine, obavešteni smo da je dana 25.03.2018. godine učenik G.N. trpeo vršnjačkog nasilja na sportskim terenima pored Gimnazije i ekonomske škole „ Dositej Obradović“ u Bačkoj Topoli.
Dana 25.04.2018.godine, u 13:15 časova uzeta je izjava od učenika G.N. u prisustvu direktora škole Zorice Malacko, pomoćnika direktora Monike Vojter Pulai, pedagoga škole Maje Vrkić, psihologa škole Кovač Silvije, odeljenjskog starešine Biljane Tadić i roditelja učenika.

Na osnovu prikupljenih informacija o događaju, činjenice da se nasilje dogodilo vanškolskog objekta i vanškolskih aktivnosti nije bilo osnova da se pokrene i vodi vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su vršili nasilje. Interventne i preventivne aktivnosti koje je škola preduzela su : sačinjen je Individualni plan zaštite za aktere nasilne situacije; pojačan je oprez svih zaposlenih, a posebno odeljenjskog starešine i PP službe.
Dana 27.04.2018.godine Dejana Draškić Nađ, majka učenika G.N., obavestila je odeljenjskog starešinu da je tog dana G.N. posle časova ostao da igra košarku na novonapravljenom košarkaškom terenu škole i da je tada imao konflikt sa R.M., učenikom 8b razreda.

Na osnovu uvida u video nadzor, izjava aktera konfliktne situacije i izjava prisutnih učiteljica Agbaba Sanje, Šuša Marice i Dozet Marine, konstatovano je da nije bilo fizičkog kontakta, da su se učenici sukobili zbog nepoštovanja pravila igre i da su se tom prilikom međusobno vređali i psovali. Učiteljica Agbaba Sanja je udaljila učenike iz rizične situacije i o događaju obavestila odeljenjske starešine učenika i PP službu škole. PP služba škole je organizovala radionice za učenike na temu „Nenasilna komunikacija“ i „Кonstruktivno rešavanje konflikata“, a odeljenjske starešine su nastavile da prate ponašenje učenika aktera konfliktne situacije.
Nakon ovih dešavanja škola nije imala saznanja niti je bilo prijava situacija u kojima je učenik G.N. izložen nasilju, kao i bilo kakve primedbe roditelja navedenog učenika na postupanje škole. Škola je sa roditeljima učenika sarađivala uvažavajući najbolji interes svih učenika i pronalazila najpogodnije načine za stvaranje sigurnog i podsticajnog okruženja, negovanje atmosvere saradnje, uvažavanja i konstruktivne komunikacije.

Ispravno postupanje škole u nasilnim situacijama potvrđuje prosvetni inspektor Zapisnikom o izvršenom vanrednom inspekcijskom nadzoru od 07.03.2019.godine, kao i prosvetni savetnik Školske uprave Sombor dana 08.03.2019.godine, a nakon pisanja pojedinih medija da je učenik G.N. kontinuirano trpeo nasilje u školi.
Nažalost, nakon pisanja pojedinih medija da su zakazale institucije, navođenja imena i prezimena učenika bez potrebe da se zaštiti privatnost maloletnih lica, došlo je do usložnjavanja situacije u školi. Naime, došlo se do saznanja da velika grupa učenika iz OŠ „Nikola Tesla“ želi da dođu u našu školu i da se obračunaju sa akterima spornih situacija.
Zbog povećanog rizika za bezbednost naših učenika, o novonastaloj situaciji obavešteni su policija, direktorka OŠ „Nikola Tesla“ i Školska uprava Sombor, a odeljenjske starešine su upućene da obaveste roditelje i obave razgovor sa učenicima.

 

3 komentara

  1. Skretanje sa problema i bacanje prasine u oci.Trebalo im je 5 dana i sva moguca pravo-lazovska pomoć da ovo smisle.Rasprava o pravilima kosarke a ne pretnja smrcu posle sudjenja kao sto pise u izjavi datoj policiskosj stanici Topola…Dokument javno objavljen.

     
  2. Sta bre piše ova kvazi direktorka škole.. Ko joj je napisao ovaj „sastav“??? Užas jedan, oglašava se posle 15 dana od kako je majka decaka javno istupila a dok su sirotog decaka maltletirali, gde je bila škola, gde su bile te učiteljice i ta žena pedagog?! Gde?! Sramno da sramnije ne može.. Nešto mislim, izgleda da se samo čekalo da decak izvrši samoubistvo pa da lepo kažu da je ON sam kriv za sve..

     
  3. Ko ce sve ovo da plati?

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *