Igor Mirović i Ištvan Pastor u Bačkoj Topoli

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, boravili su danas u radnoj poseti Bačkoj Topoli i Malom Iđošu.
FB_IMG_1529325485134
Na sastanku sa predsednikom opštine Bačka Topola Gaborom Кišlinderom i predstavnicima fabrika, najvećim zagađivačima, razgovaralo se o Akcionom planu za dostizanje graničnih vrednosti za emisije vode, koji je potom prezentovan i predstavnicima medija. U svom obraćanju Кišlinder je kazao da je zagađenje u bačkotopolskoj opštini stara priča i da je došlo vreme da se pristupi rešavanju tog gorućeg problema uz podršku Pokrajinske vlade što je potvrdio i predsednik Mirović. On je u svom obraćanju u velikoj sali SO rekao da višedecenijsko nasleđe zagađenja u bačkotopolskoj opštini konačno dobija širu podršku i od predstavnika lokalne vlasti zatražio da do 1. septembra pripreme elemente Akcionog plana, kako bi se sredstva blagovremeno obezbedila, ugradila u budžet pokrajine i od naredne godine pristupilo faznom rešavanju problema. U oktobru će biti održana i zajednička sednica sa Vladom RS, rekao je Mirović, pa je izgledno da se projekat izgradnje prečistača otpadnih voda u opštini Bačka Topola izdigne na nacionalni nivo. Za projekat, čija se vrednost procenjuje na 26 miliona evra, biće potrebno obezbediti različite vidove finansiranja, naveo je Ištvan Pastor, od međunarodnih donacija, Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, kredita, do zajedničkog nastupa lokalne uprave, pokrajinskih i državnih organa. To nije političko pitanje, to je ekološko pitanje prvorazrednog značaja, ali sa primesom politike, jer smo mi tu kao političari da pomognemo i olakšamo metod i pristup značajnim sredstvima, zaključio je Ištvan Pastor. Projekat izgradnje prečistača otpadnih voda je u završnoj fazi i krajem jula biće završen. Dinamika izgradnje do 2035. godine sprovodila bi se u dve, od tri predviđene faze. Samo u prvoj, planira se zavšetak 50 odsto kapaciteta. Lokaciju prečistača, južno od Bačke Topole, takozvani most Juhas, posetili su gosti iz pokrajine, a zatim i rečcu Кrivaju u centru naselja Mali Iđoš, gde ih je dočekao predsednik opštine Marko Lazić sa saradnicima. Plan je da se u konačnoj varijanti probelm zagađenja i otpadnih voda reši i za stanovnike Bajše, Mićunova, Zobnatice, Кrivaje, Stare Moravice i Pačira.

 

4 komentara

 1. Aj i to da vidimo, pa do sad se pogušišmo u smradu reke, a i smradu vazduha. Podrška za pokrajinsku vlast, sto pomaže malim, nerazvijenim i jadnim opštinama.

   
 2. Svetlana Zobnatica

  Gospodo da li sam ja to dobro procitala…do 2035 godine? Gospodo draga, do tada će mnogi od nas brati cveće po nebeskim poljima. Da li znate prosečnu starost meštana… npr Zobnatice? Ili vi to mozda pripremate bolje uslove života za neki narod koji će se naseliti na ove prostore?! Treba Vam skoro dve decenije da se plan realizuje???? ….Pohvalno je to, da ste načeli temu o ovom veoma važnom pitanju…ipak zbog izjava o konačnom roku realizacije plana mišljenja sam da bi trebalo pre početka sastanka o tako važnim pitanjima….duvati u dreger i time eliminisati sumnje nas građana, u to da li ste vi u momentu izjavljivanja npr gore pomenute godine, bili pri zdravom razumu i čistoj svesti. Za naredne dve decenije, ovim tempom zagađivanja i odsustvom adekvatnog reagovanja, mislim da na ovim prostorima neće ni planktoni živeti a ne ljudi…Želim vam i nadalje puno uspeha u radu, puno planova sa rokom realizacije od 20 do 50 godina…

   
 3. Do 2035- te ni nas ni vas, ako Bog da vi ćete prvi……….

   
 4. Gospodo Drzavmoci osam radnika je fakticki zarobljena u DTD krivaja jos uvijek nije resen status nerade nigde nemogu a nemaju jedva za hleb sto to ne resavate.

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *