Do pomora ribe došlo zbog toksikacije

Prema najnovijim informacijama, inspekcijska kontrola je utvrdila da do jutrošnjeg masovnog pomora ribe u akumulacionom jezeru „Krivaja“ nije došlo zbog takozvanog „prevrtanja vode“, odnosno nedostatka kiseonika u vodi, već je uzrok uginuća riblje populacije toksikacija.

Na uviđaju na licu mesta je u predstavništvu lokalne samouprave Bačka Topola bio član opštinskog veća Saša Srdić, kao i direktor vodoprivrednog preduzeća „DTD Krivaja“ Imre Halgato.

U toku sutrašnjeg radnog vremena lokalna samouprava treba da donese odluku o načinu angažovanja na vađenju uginule ribe iz jezera, kako ne bi nastupilo dalje širenje zaraze.
Ovaj posao, kao i osvežavanje vodene mase putem cirkulisanja uz pomoć pumpi i vodenih topova biće urađen u saradnji sa firmom „Krivaja doo“, koja će obezbediti i deo logistike i deo ljudstva.

 

2 komentara

 1. Ovakva tvrdnja je potpuno neosnovana.
  Niko se nije ni potrudio da objasni o kakvoj se toksikaciji radi, a žuri se sa objavljivanjem ovakvih vesti.
  Bilo bi lepo da je objavljeno više detalja o tome koji je to toksin dospeo neopaženo u jezero i delovao selektivno na juvenilne jedinke samo jedne vrste – smuđa?
  Ono što je svima očigledno je da je jezero iscrpljeno do neprepoznatljivosti.
  Da bi se odgovornost skinula sa pumpi koje ga prazne, postavljaju se topovi za aerizaciju, a niko ne pominje da su to dva vatrogasna creva koja puštaju zanemarljive količine vode i koja zapravo nemaju nikakvog efekta na povećanje sadržaja kiseonika u celokupnoj zapremini jezera.
  Sa obzirom na to da pumpe još nisu ugašene, iscrpljivanje jezera se nastavlja i još veći pomor nas tek očekuje.
  Ovo puno govori o tome koliko je ovaj pomor neozbiljno shvaćen.
  Na duže staze, niko neće biti odgovoran za ovo što se desilo, a nastala šteta će samo biti gurnuta pod tepih i ni do kakvih promena neće doći, tako da sledeće godine možemo očekivati istu katastrofu, ako ribe uopšte bude još bilo.

   
  • Sve sto ne donosi direktnu kintu nije ozbiljno shvaceno. Ma sta ce nam jezero, suma, hrast od 6 vekova, cista a ne crvena voda Dunava…dajte nam betona i plastike! Ko jos moze sa zivom ribom da opere pare? Pare se peru mrtvom, zato novac smrdi.
   Ursa, dok god kao drustvo negujemo realsocijalisticki mentalitet da smo svi krivi pa zato niko nije kriv, necemo napredovati. Dosta je kolektivne (ne)krivice, prekrsioci/eksploatatori su pojedinci, bile to individue, firme ili drzava. Ovako, ubogi ostaju ubogi, a oholi postaju mocni.

    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *