Bajša: Mrakom plaćaju tuđu krađu struje

Bračnom paru invalida iz Bajše kod Bačke Topole isključena električna energija zbog – poštenja. Ne znajući šta je električarima pokazali „zabranjenu“ sklopku. Radovali se životu u novoj kući na selu, a sada im je sve preselo.

DA pošteni ljudi često izvuku najdeblji kraj na svojoj koži najbolje su osetili Nevenka Žižić i Muharem Amanović, bračni par sa invaliditetom iz Bajše, sela u Bačkoj. Ne sluteći šta se krije u kući koju su nedavno kupili, pozvali su ekipu Elektrodistribucije iz Bačke Topole da provere instalacije i pokazali im sklopku u plakaru, koju su ostavili prethodni vlasnici, a za koju Nevenka i Muharem nisu znali čemu služi. Ispostavilo se da se ona koristi za krađu struje, zbog čega im je električna energija istog momenta isključena.

Foto: Večernje novosti
Foto: novosti.rs

– Kuću smo kupili početkom septembra i to sa stvarima – priča Muharem, inače distrofičar od detinjstva. – Kako smo morali da obnovimo stare instalacije, pozvali smo Elektrodistribuciju da provere da li je sve u redu. Došli su 28. septembra, sve pregledali, rekli da je sve u redu i krenuli na vrata. Sa kapije sam ih vratio i pozvao u kuću da bi im pokazao ono što se nalazi u plakaru. Čim sam otvorio orman rekli su da je u pitanju krađa struje. Odveo sam ih zatim i na tavan, u koji se takođe može samo iz kuće ući, i tamo smo pronašli kablove koji idu direktno na sat i ležište ukopano u ploču i pokriveno starim nameštajem. Kabl je vodio do krupare u podrumu.

Radnici i sami začuđeni onim što su zatekli, rekli su Nevenki i Muharemu da se po vrsti materijala vidi da je to napravljeno davno, najverovatnije osamdesetih godina prošlog veka. Međutim, morali su da postupe u skladu sa procedurom, te im je struja odmah isključena.

Kuću su kupili od devojke, koja ju je nasledila od bake i formalno bila vlasnica svega nekoliko dana i verovatno ni ona nije znala za sporni sat. Ipak, ni krivi, ni dužni Mića, kako zovu Muharema, i Nena već nekoliko dana žive u potpunom mraku.

– U subotičkoj Elektrodistribuciji su mi rekli da oni ne utvrđuju kako je i kada sve to nastalo, već da će tužiti i mene i prethodnu vlasnicu, a sud će, pak, odlučiti ko je kriv i ko treba da plati više od 80.000 dinara novi priključak i oko 190.000 dinara za naknadu štete – dodaje Nevenka, koja je povremeno zaposlena na javnim radovima. – A to može da se otegne u nedogled. Da imamo novca za priključak i bar trećinu štete platili bismo samo da nas uključe, iako nismo krivi, već smo kažnjeni jer smo postupili pošteno.

Bračni par živi od oko 30.000 dinara mesečno, što je jedva dovoljno da pokrije troškove lekova, računa i hrane. Mića dobija socijalnu pomoć, a Nena radi kada god za to postoji potreba. Skoro 300.000 dinara za njih je nedostižno.

– Komšija nam je pomogao i dao nam da uključimo bar frižider, da nam se hrana ne bi pokvarila. Tople vode nemamo već danima, sedimo pod svećom i pitamo se zašto smo bez krivice kažnjeni – očajni su domaćini. – Toliko smo se radovali novom domu i životu na selu, a sada nam je sve to preselo.

Autor: Jelena LEMAJIĆ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *