Tankosić : „Besplatne usluge za poljoprivrednike“

Poljoprivredna stručna služba Bačka Topola d.o.o. osnovana je 1955. godine od strane Vlade Republike Srbije, sa ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje na području opštine Bačka Topola i Mali Iđoš.

Si Studio Digital

“Od svih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava preko 80% koristi naše usluge”, izjavio je direktor PSS Bačka Topola gospodin Dragan Tankosić sa kojim smo razgovarali o radu  Poljoprivredne stručne službe u Bačkoj Topoli.

PSS Bačka Topola, poznatija našim građanima po starom nazivu Zavod za unapređenje poljoprivrede, svoju delatnost obavlja na 71.071 ha poljoprivredne površine. Prema rečima gospodina Tankosića, glavna zamisao davne 1955. godine, kada je osnovana PSS bila je edukacija poljoprivrednika, odnosno transfer znanja između savetodavaca i poljoprivrednih gazdinstava. Savetodavci i stručni saradnici imaju preko 20 godina staža u poljoprivredi i uglavnom su usmereni na mala, srednja i velika poljoprivredna gazdinstva, dok firme imaju svoje inžinjere.

Gospodine Tankosiću, koji su to poslovi koje obavlja PSS Bačka Topola?

U okviru naše Poljoprivredne stručne službe imamo sektor zaštite bilja, ratarstva, stočarstva, sektor laboratorije, i jedini smo u okruženju akreditovani za ispitivanje stočne hrane, mineralnih đubriva, semena.

Naša služba radi selekcijske mere i pomaže poljoprivrednim proizvođačima da ispune sve neophodne zahteve na osnovu kojih država određuje koliko sredstava mogu da dobiju.

PSS Bačka Topola, takođe radi i poslove od javnog interesa za Republiku Srbiju i to fitosanitarnu inspekciju na prelazima Horgoš i Kelebija, kao i aprobaciju semenske robe, odnosno kontrolu semena.

Si Studio Digital

Koje koristi imaju poljoprivrednici od rada PSS Bačka Topola?

Poljoprivrednici, korišćenjem naših usluga dobijaju informacije od značaja u pravo vreme i ukoliko na vreme reaguju na konkurs mogu da ostvare mnoge pogodnosti u vidu subvencija za kupovinu mehanizacije, za navodnjavanje, u voćarstvu mogu da dobiju i ogradu za ceo voćnjak i slično.

Kada su poljoprivrednici u sinergiji sa PSS i dobiju pravilnu informaciju koju iskoriste na pravi način ostvaruju benefite u vidu novčane koristi.

Ono što je jako dobro i bitno je da je država osetila interes da PSS da jedan deo zemlje i tako smo mi dobili 100 ha na kojima svake godine u maju i avgustu organizujemo dane polja. Poljoprivrednici imaju mogućnost da vide sorte žitarica različitih kuća koje učestvuju u ogledu uzgajanih pod različitim agrotehničkim merama. Svo znanje poljoprivrednici mogu da primene na svom gazdinstvu.

Takođe, lokalna samouprava svake godine finansira 2 miliona dinara našim poljoprivrednim proizvođačima za analizu plodnosti zemljišta, što je jako bitno, jer mi na osnovu tog uzorka vidimo šta nedostaje zemljištu i pomažemo poljoprivredniku da poboljša kvalitet zemljišta.

U sektoru stočarstva poljoprivrednicima dajemo jako lepe smernice oko ishrane i selekcije.

Si Studio Digital

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede redovno raspisuje konkurse za razne podsticaje razvoja poljoprivrede u vidu subvencija. Koliko su poljoprivrednici naše opštine informisani i u kojoj meri koriste pogodnosti koje im pruža Ministarstvo?

Iznenadili biste se koliko su poljoprivrednici naše opštine informisani i aktivni u korišćenju podsticaja. Na nedeljnom nivou mi stižu izveštaji koliko je isplaćeno premija, koliko poljoprivrednika je učestvovalo u konkursu, koliko voćara, stočara ili ratara, sve na nivou naše opštine i opštine Mali Iđoš. Koristimo mi dosta toga što Ministarstvo poljoprivrede daje opštini Bačka Topola, tako da sam ja prezadovoljan. Za razliku od mnogo većih sredina, naša opština je sigurno u vrhu.

Od 750 apliciranih zahteva za podsticaj ruralnog razvoja odobreno je 723 zahteva, što znači da su naši poljoprivrednici izuzetno edukovani.

Trenutna situacija nastala usled korona virusa pogodila je sve sektore privrede, pa tako i poljoprivredni sektor. Koliko je poljoprivreda u našoj opštini pogođena trenutnom situacijom?

Situacija je trenutno izuzetno teška. Nama je trezor Uprava za agrarna plaćanja i uglavnom imamo problema oko naplate, jer malo kasne. Međutim, bio je rebalans budžeta, otključan je trezor i od 26. aprila krenule su isplate. Ljudi su naučili da sve ide svojim tokom, ali kovid nas je sve usporio. I finansijski i privredno, usporio je i uvoz i izvoz.

Mi moramo da se borimo da što pre savladamo ove teškoće i vratimo se normalnom životu, jer čim je život limitiran i privreda i aktivan biznis su limitirani. Poljoprivrednici naše opštine za sada idu u dobrom smeru.

Da li postoje neki posebni uslovi koje poljoprivrednici treba da ispune kako bi koristili usluge PSS Bačka Topola?

Ne postoje posebni uslovi. Mi radimo sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, ali naša vrata firme otvorena su za sve poljoprivredne proizvođače na teritoriji opštine Bačka Topola i Mali Iđoš, registrovane i neregistrovane, kojima je potreban savet. To nam je ujedno i uloga postojanja. Naše usluge su besplatne. Plaćeni smo od strane pokrajinskog sekretarijata za posao koji obavljamo, takođe usluge analize zemljišta plaća opština, tako da se usluge savetodavstva i stručnih usluga ne naplaćuju.

Poljoprivredna stručna služba u Bačkoj Topoli otvorena je radnim danima od 07.00 do 15.00 časova za sve poljoprivrednike u opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš.

Zahvaljujemo se gospodinu Tankosiću na izdvojenom vremenu i posvećenosti u radu PSS.

 

Autor: Ivana Ivanović

 

 

3 komentara

  1. Svaka čast Draganu i celoj ekipi na radu!

     
  2. [email protected] Dragane sramota je sam sebe hvaliti u komentarima.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *