7.Međunarodni festival „Markovdanski susreti dece i pesnika“

Panonija kao središte tradicionalne plodne i kulturne baštine održavanjem festivala „Markovdanskih susreta dece i pesnika“dobio je prvorazredni značaj u negovanju dečijeg stvaralaštva u međunarodnom kontekstu Ex-Jugoslovenskih republika.

markovdanski susredi dece i pesnika panonija

Veličinu i lepotu festivalu „MARKOVDANSKI SUSRETI“ daje multietičnost , entuzijazam, inventivnost mladih stvaraoca, negovanje jezika, kreativnost, podizanje vrednosnog kriterijuma, ali i prezentovanje turističkog, kulturnog i istorijskog nasleđa i OČUVANJU EKOLOŠKOG RESURSA panonskog parka koji je zbog svog znacaja stavljen pod nacionalnu zastitu.

U samoj srži festivala poseban akcenat je posvećen smotri mladih pesnika (dece) koji na zadatu temu iz ekologije pišu pesmu i priču.
Tradicionalno sađenje drveća u „Pesničkom parku“ ima za cilj obnavljanje parka, ali i vođenje brige o atraktivnim destinacijama parka. ( Liliputanski grad, Darkvud, Sveto drvo, Stribor, Džinovske topole)

Posebnu draž festivalu daju susreti sa klasicima književnosti za decu Lj.Rsumovic, D.Eric, M. Odalovic, S. Stanisic, I. Bekric, E. Kisevic, R, Popov, Tode Nikoletić, i dr.) koji u zivom kontaktu sa decom razvijaju kod njih ljubav prema poeziji.

markovdanski susreti dece i pesnika

Ono što je najlepše u danima festivala je takmičenje škola u potrazi za izgubljenim blagom, gde upoznavaju EKO sadrzaj parka i stiču znanja iz biologije i geografije. Osim toga deca kroz razne kreativne sadržaje pokazuju svoj talenat i na taj način se stimulišu na stvaralaštvo i učenje. Zajednički Eko ručak je još jedan od sadržaja festivala gde su poznati pesnici u ulozi kuvara i domaćina. Prisustvo preko 2 500 učenika je pokazatelj da festival treba podržati i održati.

Svečanom akademijom svake godine se proglašavaju za počasne građane dobročinioci, humanisti, stvaraoci, društveni radnici, te se na taj način čuvaju uzori koji svojim radom
i doprinosom popularišu ovaj velelepni Nacionalni park.

 

Jedan komentar

  1. volimo te panonijo kao i svi koji u nju dodju.cuvajmo ovu lepotu i negujmo svoju panoniju jer ona to trazi od nas i mi smo joj veciti duznici

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *