Sto godina prijateljstva: FK TSC i Ferencvaroš igraju u čast novog stadiona

BAČKA TOPOLA – Centralni teren Fudbalske akademije TSC, na novom stadionu TSC Arena u Bačkoj Topoli, biće sutra svečano otvoren, prijateljskom utakmicom između TSC-a i mađarskog velikana Ferencvaroša.

Ceremonija otvaranja zakazana je za 16.00 sati, kada će na terenu početi program, u kome učestvuju, pored predsednika TSC-a Janoša Žemberija, i kapiteni dva kluba koji su u Bačkoj Topoli 1980. godine bili učesnici poslednjeg međusobnog susreta, legenda Ferencvaroša Tibor Njilaši i nekadašnji kapiten FK TSC Ištvan Kovač. Njilaši i Kovač izvešće i početni udarac na utakmici koja će uslediti u 17.00 sati.

Svečano otvaranje centralnog terena Akademije, gde će u nastavku sezone TSC biti domaćin TSC-a, nosi simboličan naziv „Sto godina prijateljstva“, s obzirom na to da TSC iz Bačke Topole i Ferencvaroš iz Budimpešte neguju jedan vek dugu  saradnju, u toku koje su se nekoliko puta sastajali i u Bačkoj Topoli.

Centralni teren Fudbalske akademije TSC nalazi se u okviru novog stadiona TSC Arene u Bačkoj Topoli. Kapacitet tribina ovog stadiona je 4.500 gledalaca, koliko se očekuje i na sutrašnjoj ceremoniji otvaranja. Ostali delovi stadiona, koji uključuju hotel, spa centar, teretanu i druge sportske sadržaje, biće završeni u narednoj godini, kada će TSC Arena poprimiti konačan izgled.

Izgradnja Fudbalske akademije TSC počela je 2017. godine, a taj objekat, koji sadrži centralnu zgradu sa smeštajnim kapacitetima, restoranom, teretanom, sobama za oporavak i masažu, kao i terene sa najkvalitetnijim podlogama, otvoren je u septembru 2018. Tada je ugovorena i izgradnja stadiona, kao centralnog terena Akademije, što je projekat koji je od početka finansijski podržao Fudbalski savez Mađarske, u sklopu pomoći fudbalu u regionu.

U objekte Akademije, bez stadiona, uloženo je oko 10 miliona evra, dok se očekuje da ukupna investicija samo u stadion bude oko 15 miliona. U planiranju i izgradnji ovog najmodernijeg stadiona u Srbiji, koji je nikao na mestu starog Gradskog stadiona, vodilo se računa o energetskoj efikasnosti, investirano je u toplotne pumpe i solarne panele, kako bi se umanjila potrošnja spoljne električne energije, a projektanti su i na sve druge trenutno dostupne načine vodili računa o životnoj sredini i uslovima za održivi razvoj.

Generalni sponzor FK TSC je kompanija „SAT-TRAKT” DOO iz Bačke Topole. Klub već treću sezonu igra u Superligi Srbije, u kojoj trenutno zauzima drugu poziciju. Od zatvaranja i rušenja starog stadiona, klub je privremeno igrao na stadionu u obližnjoj Senti, koji je za tu priliku obnovljen.

U klubu iz Bačke Topole, ponikli su i igrali mnogi fudbaleri, među kojima su Zlatko Krmpotić, Laslo Lerinc, Zvezdan Terzić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerović, Norbert Kenjveš kao i sadašnji reprezentativac Srbije Dušan Tadić. Dres reprezentacije Srbije sada nosi i Marko Petković, defanzivac TSC-a.

 

Jedan komentar

  1. TSC postoji 20 godina. Nema veze sa FK Topola ili AIK.
    Kakvih 100 godina.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *