Retrospektivna izložba Ištvan Žakija

U četvrtak, 9. septembra ove godine, otvara se retrospektivna izložba Ištvan Žakija u Muzeju opštine Bačka Topola i trajaće do 19. februara 2022.

Obnovljene izložbene prostorije, nova savremena postavka

Obnovljene su sale koje se nalaze na spratu Muzeja opštine Bačka Topola, smeštenom u baroknom kaštelu, kako bi našim savremenim stvaraocima, kulturnim vrednostima i nasleđu obezbedili moderan izložbeni prostor. Zamenjena je tehnologija osvetljenja prostorija, renoviran je pod, obnovljeni su prozori i  vrata u skladu sa predlozima za zaštitu spomenika kulture.

Prvi savremeni izlagač u novim izložbenim salama je likovni umetnik Ištvan Žaki iz Bačke Topole, čija retrospektivna izložba „Human Document”, koja se otvara 9. septembra 2021. godine u 19 časova, predstavlja skoro pedesetak radova u Muzeju opštine Bačka Topola.

Izložba, koja ispunjava tri velike prostorije, nudi uvid u njegov rani period lirske apstrakcije, u kasnije tzv. „doba lutaka”, pa u period pejzažnog slikarstva i u sadašnji period mrtve prirode.

Pored velikih sala otvoriće se i renovirana multimedijalna sekcija u kojoj možete upoznati video-zapis pripremljen od strane umetnika, kao i portretni film i radio-intervju snimljen sa njim.

Izložba se zatvara 19. februara 2022. godine, na 80. rođendan stvaraoca.

Menadžer projekta: Tibor Vaštag
Priprema izložbe i muzejska pedagogija: Lila Boljoš Senti, Adrian Klajo, Hargita Vaštag Gažo
Grafički dizajner: Viktoria Salma
Asistent na projektu, prevodilac: Angela Pato
Lektor za srpski jezik: Dunja Pešut
Multimedija: artNova studios
Video i audio snimak: Oršolja Gažo, Đula Mirnič, Ištvan Žaki
Postavku izložbe pomogli: Bezzeg Photography, ContraBayando, Oto Fenjveši, Osnovna baletska škola „Raičević”, Umetnička kolonija Bačka Topola, Radio-televizija Vojvodine
Izvođač: artNova studios, Clean House Boban, Coning d.o.o., Dielle design & print, Počuča, TB Stolarija
Pokrovitelj: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama; Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine; Opština Bačka Topola

Ištvan Žaki

Foto: Jelena Ivanović

Likovni umetnik Ištvan Žaki školovao se na Višoj školi u Prištini. Jedan je od osnivača Međunarodne umetničke kolonije „9+1” u Staroj Moravici, Umetničke kolonije „Bucka-Ganjo” u Subotici i član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Učesnik je samostalnih i kolektivnih izložbi i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Godine 1968. dobija nagradu mladih vojvođanskih slikara, 1978. nagradu Umetničke kolonije Bačka Topola, 1981. nagrade „Nađapati Kukac Peter” i Umetničke kolonije Bečej, 1992. nagradu „Ač Jožef”, a 2006. Forumovu nagradu za likovnu umetnost. Osvaja nagradu Umetničke kolonije „Hajdubesermenjˮ, a zatim dobija prvu nagradu na takmičenju minijatura „SinFolt” u Kapošvaru.

Od 2007. do 2020. godine vodi Umetničku koloniju Bačka Topola.

Na početku karijere, šezdesetih godina, njegov rad odlikovala je lirska apstrakcija, zatim sledi period figuralne kompozicije, tzv. „doba lutakaˮ, koje obrađuje šesnaest godina. Kasnije prelazi na pejzažno slikarstvo, koje je mešavina linija, struktura i znakova. Sada je u periodu mrtve prirode: plodovi, grudve, odlomci teksta pojavljuju se na njegovim raširenim površinama. Živi i stvara u Bačkoj Topoli.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *