Zbog gripa u Bačkoj Topoli ZATVORENE ŠKOLE I VRTIĆI do 24. februara

Na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje doneo je Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva na teritoriji Vojvodine zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa, prenosi portal 021.rs. Radi zaštite zdravlja dece, nastava se obustavlja od 12. do 21. februara 2020. godine. Odluka o načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada biće doneta naknadno.

Ova odluka se odnosi isključivo na teritoriju Vojvodine, na kojoj važi i poseban školski kalendar, te su se đaci posle zimskog raspusta vratili u školske klupe 15. januara. U Beogradu i drugim delovima Srbije, osnovci i srednjoškolci su na drugom delu zimskog raspusta i oni bi regularno trebalo da se vrate u školske klupe posle Dana državnosti, u utorak 18. februara.

Kako su juče za „Blic“ istakli iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, „broj gripoznih u prestonici je skoro prepolovljen i trenutne su procene da neće biti razloga za produžetak raspusta“.

Prazna učionicaFOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
Prazna učionica

Grip je u Vojvodini u proteklih nedelju dana bio široko rasprostranjen i sve više građana je obolelo, a kako saopštava Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo intenzitet virusa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo o svemu je obavestio Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, i na osnovu procene epidemioloških službi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, predložio je meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova.

U Vojvodini je virus gripa proteklih dana vrlo aktivan, a naročito je aktivan kod dece predškolskog i školskog uzrasta, pokazuje novi izveštaj nadzora Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Česte su i akutne respiratorne infekcije u ovom periodu.

Oboljenja slična gripu najčešće se registruju kod dece uzrasta od pet do 14 godina, ali je grip aktivan i kod odraslih. Ukupno je zabeleženo 979 slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini, kod svih uzrasnih grupa. To je skoro dvostruko više zabeleženih slučajeva u odnosu na prethodni period nadzora, kad je bilo 587 slučajeva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *