Puškar: Subotica će imati najmoderniju bolnicu u Srbiji!

Subotička bolnica, čije su pojedine zgrade stare i po 150 godina, ove godine će biti pretvorena u moderni zdravstveni objekat. Rekonstrukcija će biti finansirana preko Kancelarije za javna ulaganja, a kako je najavljeno koštaće oko 20 miliona evra.
Puškar: Subotica će imati najmoderniju bolnicu u Srbiji!

Realizacija projekta, uvrštena je i u nacionalni investicioni plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U intervjuu za Subotičke novine direktor bolnice, Slobodan Puškar, izneo je više detalja.

Zvaničnici Grada Subotice i Opšte bolnice Subotica najavili su početak rekonstrukcije Opšte bolnice u Subotici, koja godišnje izvrši 260.000 pregleda, procenjenu na oko 20 miliona evra. Kad se može očekivati početak radova?

– Tokom prethodnih godinu i po dana sredstvima Pokrajinske vlade u iznosu od 22 miliona i grada Subotice u iznosu od 4 miliona dinara najavljen je projekat kompletne rekonstrukcije Opšte bolnice Subotica. U najskorije vreme očekujemo da se od strane Kancelarije za javno ulaganje RS opredele neophodna sredstva a zatim sprovede postupak javne nabavke za rekonstrukciju.

 

Ova investicija se smatra za najveću u zdravstvo u Srbiji i rečeno je da će trajati u naredne dve godine. Šta sve ona podrazumeva?

– Glavna bolnička zgrada stara pet decenija i dvadesetak starih objekata u dvorištu, pretrpeće potpunu izmenu. I sada će, napokon, biti rekonstruisani i opremljeni prema standardima najrazvijenih bolnica u svetu. Izgradiće se nova vodovodna i kanalizaciona mreža, putna infrastruktura, sistemi za hlađenje i grejanje objekata. Sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne, i svaka će imati svoj sanitarni čvor i biće povezane na centralnu klimatizaciju sa najmodernijim sistemima za prečišćavanje vazduha, a svaki bolesnički krevet biće opremljen svim sistemima neophodnim za lečenje pacijenata. Udvostručićemo broj liftova za pacijente, a uvešćemo nove „tehničke” liftove za transport hrane, sanitetskog materijala, veša…

Šta će još biti urađeno?

– Jedan od prioriteta bio je i funkcionalno razdvajanje hospitalnog dela bolnice (mesta gde su pacijenata stacionirani) i polikliničkog dela bolnice kroz koji dnevno prolazi više hiljada ljudi. Ambulante, u kojima se godišnje uradi 260.000 pregleda i preko tri miliona ispitivanja, biće prostranije, dobro osvetljene sa novim sistemom zakazivanja i pozivanja pacijenata. Planirano je da se svi objekti povežu odgovarajućim zatvorenim koridorima koji će omogućiti komunikaciju između bolničkih objekata u svim vremenskim uslovima. Broj hirurških sala sa sadašnjih pet biće povećan na osam, što će povećati broj i operativnih intervencija. Izolacija zgrada doprineće podizanju energetske efikasnosti. Rekonstrukcijom putne infrastrukture omogućiće se nesmetan prolaz vozilima Hitne pomoći, u slučaju potrebe i vatrogasnim vozilima, a istovremeno obezbediće se dovoljan broj uređenih parking mesta za zaposlene pacijente.

 

Kada se konačno završi kompletna rekonstrukcija zgrade bolnice šta će to konkretno značiti za pacijente Severnobačkog okruga i kako će izgledati savremena subotička bolnica?

– Opšta bolnica Subotica će nakon rekonstrukcije biti najmodernija bolnica u Srbiji. To će doneti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i udobnost pacijenata će biti na nivou svetskih bolnica. Novim konceptom prijema pacijenata, hospitalizacije, lečenja omogućiće se skraćivanje vremena ležanja u bolnici, skraćivanje vremena za izvođenje neophodnih dijagnostičkih i terapijskih procedura i samim tim povećati kapacitet rada bolnice. Nabavkom nove opreme lečenje pacijenata obavljaće se po najvišim standardima i prema svim preporukama dobre kliničke prakse.

 

Koji su prioriteti koje će Grad u ovoj godini imati u smislu ulaganja, podrške i brige o pacijentima u subotičkoj bolnici?

– Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica, koji je realizovan uz veliku pomoć AP Vojvodine i grada Subotica otvoren je 6. februara. Kroz aktivnosti grada Subotice i gradonačelnika Bogdana Labana, kao i do sada, pružaće se stalna podrška funkcionisanja bolnice, a sve sa zajedničkim ciljem što boljeg zdravstvenog zbrinjavanja stanovnika Severno-bačkog okruga.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *