Promenjivo leto sa temperaturama do 34 stepena

Iako je veći deo juna, bar što se meteoroloških prilika tiče obeležila smena kiše i sunca, a temperatura je varirala od tropskih trideset do jesenjih deset stepeni, mesec kojem brojimo poslednje dane bio je ispod proseka za ovo doba godine. Prema rečima klimatologa, leto koje nam je i kalendarski stiglo u nedelju 21. juna obeležiće toplo, ali nestabilno vreme sa temperaturama do 34 stepena.

Klimatolog Geza Kovač ističe da su niže temperature normalna pojava tokom prvog meseca leta. Jun je po pravilu najkišovitiji mesec tokom kojeg padne i do 70 litara kiše, što nije slučaj ove godine. Oblačno vreme i malo sunca doprineli su čestim padavinama, međutim one se u narednom periodu ne očekuju u nešto većem obimu. Nakon nekoliko hladnih dana, za vikend će se vreme prolepšati, a temperature će se kretati do 27 stepeni. Međutim, u lepom vremenu uživaćemo kratko jer se već od naredne nedelje ponovo očekuju nestabilno vreme i manji pad temperature.

Prema prognozama, pravo leto očekuje nas između 5. i 6., i 12. i 13. jula kada se očekuje da temperature dostignu 34 stepen Celzijusove skale. U avgustu će se temperatura kretati oko 30 stepeni, a nešto niže temperature očekuju se u drugoj polovini meseca. Međutim, i pored povremenih osveženja u vidu kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, toplo vreme zadržaće se i krajem avgusta i početkom septembra.

Građanima se savetuje da, ukoliko žele da saznaju kakvo vreme ih očekuje u narednom periodu, prate sedmodnevne vremenske prognoze, jer su one najtačnije i da, ukoliko planiraju odlazak na more i žele da uživaju u suncu, to čine što južnije, jer je tamo najstabilnije vreme. Savet je i da se obrati pažnja na UV zračenje, a meteoropatama da se pridržavaju saveta lekara.

preuzeto sa www.rtvcitysubotica.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *