NOVE TABLICE bez Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W – ali jedno strano slovo OSTAJE

Prema poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, izbacuju se problematična slova iz našeg pisma, ali takođe i slova Y i W, dok slovo X ostaje.

Ilustracija
Ilustracija

Pored međunarodnih kritika i negodovanja vozača još od uvođenja novih tablica, kao i zbog problema oko plaćanja parkinga putem SMS-a, odlučeno je da se uvedu promene u izgledu registarskih tablica.

Odredbe člana 5, 7, 8 , 9 i 10 Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, moto-kultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor”, navode iz MUP-a.

Nove izmene znače da će se ubuduće za navedene vrste vozila, izdavati nove registarske tablice bez navedenih slova.

Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate”, objašnjavaju iz MUP-a.

Novim pravilnikom, nije izbačeno slovo X koje će se i dalje nalaziti na registarskim tablicama.

Što se tiče novih izmena, navešćemo i izmenu člana 29. Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila koji sada kaže:

Pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama iz člana 28. ovoga pravilnika je subjektivno i lično pravo, a važi devet godina od dana izdavanja registarskih tablica i ne može da se prenosi na drugo lice, osim u slučaju smrti vlasnika vozila.

Pravo iz stava 1. ovoga člana može da se produži nakon isteka roka od sedam godina uplatom propisane naknade.

Ako vlasnik vozila u roku od 30 dana od isteka prava korišćenja ne uplati propisanu naknadu, gubi pravo korišćenja izabranih registarskih tablica i registarske tablice se oduzimaju, a saobraćajna dozvola poništava bušenjem.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *