Krivolov na prepelice na severu Bačke

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je tokom vikenda 15. i 16. avgusta na severu Bačke, u ataru sela Stara Moravica i Pačir, otkriven nedozvoljeni lov na prepelice.

Otkriveno je ukupno šest vabilica za prepelice koje su nepoznate osobe postavile na dve lokacije, a slučajevi nedozvoljenog lova prijavljeni su policiji i lovnoj inspekciji.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je lovačka udruženja, lovne inspektore, lovce, zemljoradnike i sve ostale koji se kreću u prirodi da prijave sve slučajeve krivolova, jer prećutkivanje i odobravanje tog krivičnog dela šteti svima.

“Imamo saznanja da se intenzivan krivolov prepelica na seobi u lovištima oko Bačke Topole sprovodi duže od jedne decenije. Policiji, lovnoj i inspekciji zaštite životne sredine proteklih godina prijavljeno je mnoštvo slučajeva, a građanima koji su te slučajeve prijavili, krivolovci su pretili i čak naoružani upadali u kuće”, saopštio je Tim za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Dodaje se da su od početka lovne sezone meštani sa severa Bačke pronašli slučajeve krivolova prepelica i kod sela Đurđin i Krivaja, a opravdano se strahuje da je mnogo više neotkrivenih slučajeva.

“Izuzetno nas zabrinjavaju podaci sa terena. U nekim od obiđenih sela primetili smo strane lovce, goste u lovu na prepelice i grlice, koji su došli iz država gde su ove vrste trajno zaštićene. Pretpostavljamo da ih njihovi domaćini nisu obavestili da će prepelice loviti na nedozvoljen način, uz upotrebu vabilica i da su ih time doveli u opasnost da budu krivično gonjeni”, naglašava Tim za borbu protiv krivolova.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *