IŠTVAN HOLO: ZNACI UPOTREBE DROGA KOD DECE

Na osnovu svog bogatog radnog iskustva i znanja koje ima na temu narkomanije, nastavljamo sa objavama gde svoje veliko znanje sa nama deli Ištvan Holo, osnivač udruženja Men-thal Drogprevent: „Zloupotreba droga od strane maloletnih lica ostavlja značajne promene u ponašanju koje se identifikuju kroz određene znake i simptome. Važno je napomenuti da ako dete i pokazuje neke od znakova koje ćemo spomenuti ne znači nužno da on ili ona koristi drogu. Promene u ponašanju mogu biti rezultat pubertetskog stresa, emocionalnih problema, psihičke ili fizičke bolesti kao i nekih kriza životnog doba deteta. Da biste svom detetu pomogli da ne krene pogrešnim putem zloupotrebe psihoaktivnih supstanci treba obratiti pažnju na moguće poremećaje u njegovom ponašanju“.

istvan holoPostoji nekoliko grupa upozorenja na zloupotrebu droga: fizički, emocionalni, porodični, školski i društveni znaci.

Fizički znaci su loš fizički izgled, bledilo, naduvenost lica, nagle promene u težini i promene u navikama ishrane, mučnina, povraćanje, ubrzan puls, prekomerno znojenje, dugotrajni neprekidni kašalj, brzo zamaranje, tzv. „staklene oči“, prazan pogled, opekotine i ožiljci na koži, zapostavljanje lične higijene i izražena neurednost, neobični i neprijatni mirisi tela i odeće, poremećen ritam spavanja, ekstremna hiperaktivnost, itd.

U najznačajajnije emocionalne znake upozorenja ubrajaju se česta promena raspoloženja, razdražljivost i agresivno ponašanje, loše raspoloženje, nervoza, teškoće u održavanju pažnje, opšti nedostatak motivacije, nisko samopouzdanje, povlačenje u sebe, depresija.

Kao znak upozorenja na zloupotrebu droga mogu biti određene pojave koje se ispoljavaju u okviru porodice gde se posebno ističe pogoršanje odnosa prema članovima porodice, zauzimanje neprijateljskog stava, gubljenje interesovanja za porodične aktivnosti, često kršenje utvrđenih pravila i odbacivanje porodičnih vrednosti, bežanje od kuće. Promene se mogu uočiti i u ponašanju u okviru škole, gde se misli na gubitak interesovanja za školu i vannastavne aktivnosti (hobi, sport i druge do tada omiljene aktivnosti), lošiji uspeh u školi, česti izostanci sa nastave, nedostatak koncentracije pri učenju, negativan stav prema školi, problemi sa disciplinom. Ne treba zanemariti ni promene u okviru društvenog ponašanja kao što su promena prijatelja, izbegavanje starih prijatelja, prekomerna potreba za privatnošću, neobjašnjiva potreba za novcem, pozajmljivanje novca, krađa novca i stvari, uvredljiv govor i često psovanje, upotreba nepoznatih reči i izraza (tzv. narkomanski sleng) itd.

Na posletku Ištvan Holo ističe da pored navedenih znakova treba imati na umu činjenicu da osim neposrednog pronalaženja droge, pribora za njihovo korišćenje i samog stanja drogiranosti nema sigurnih znakova koji upućuju na zloupotrebu droga.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *