IŠTVAN HOLO: DROGA I NJEN UTICAJ NA DRUŠTVO I PORODICU

U jednom od prethodnih tekstova predstavili smo udruženje Menthal Drogprevent, o čijim ciljevima, radu i aktivnostima je govorio Ištvan Holo koji ima višegodišnje iskustvo rada u MUP-u. S obzirom na važnost koju tema nosi, odlučili smo da nastavimo seriju tekstova o narkomaniji kao izraženom problemu današnjice.

Резултат слика за droga u skolamaNa upotrebu droge uopšteno se gleda kao na bolest- zdravstveni, porodični i društveni problem. Evidentno je da korišćenje raznih legalnih ili nelegalni preparata štetno utiče na porodični i društveni život korisnika droge, ali i na društvo uopšte. Bolesti zavisnosti predstavljaju one oblike ponašanja koje osoba ne može kontrolisati, koje ponavlja i koje na osobu i njenu okolinu imaju štetne posledice. Zavisnost prouzrokuju hemijska sredstva i u ovom slučaju se radi o hemijskoj adikciji ili zavisnosti od psihoaktivnih supstanci koje na organizam utiču preko centralnog nervnog sistema. Ova sredstva se nazivaju droga, mada u značenje ove reči ne ubrajamo alkohol i duvan već ilegalne psihoaktivne supstance.

Holo Istvan 2.5 x 3.5„U pozadini isprobavanja odnosno redovnog korišćenja droge stoje različiti uzroci. Kod isprobavanja najvažniju ulogu igra radoznalost, potraga za doživljajem, uticaj društva, mada nabrojani faktori sami po sebi nisu dovoljni za nastanak intenzivnog korišćenja ili zavisnosti. Nasuprot isprobavanju u slučaju redovnog, a naročito intenzivnog, zavisničkog korišćenja skoro uvek se susrećemo sa problemom u samoj ličnosti i sa tim u vezi i porodičnim problemima koji doprinose formiranju bolesti zavisnosti“, ističe Holo.

Brojna istraživanja su pokazala tesnu vezu između bolesti zavisnosti roditelja i dece. U porodici korisnika droge često se susreće alkoholizam, zavisnost od droge ili neki drugi psihički problem. Rizik takođe predstavlja ako u funkcionisanju porodice postoje značajni problemi, kada odnosi između roditelja i dece nisu zadovoljavajući. Izrazito negativan uticaj imaju i porodične traume (smrt jednog člana porodice, teška bolest, razvod ili duže odsustvo jednog od roditelja). Zavisnik od droge je samo nosilac simptoma, a zapravo je bolesna cela porodica. Korišćenje psihoaktivnih supstanci može korisniku doneti neku ravnotežu u inače slabo funkcionalnoj porodici.  Može se, na primer desiti da je cilj korišćenja droge kod deteta da skrene pažnju sa napetosti i konflikta među roditeljima na sebe. U ovom slučaju roditelji se zbog problema koje ima dete ne koncentrišu na svoj loš međusobni odnos već na korišćenje droge od strane deteta. Često se govori da se koršćenje droge javlja u devijantnim porodicama, gde roditelji zanemaruju dete i ne brinu se za njega. Ovo može biti razlog i onda se koršćenje droge javlja kao bežanje od porodičnih problema. Međutim, i preterana povezanost može dovesti do problema korišćenja droge, jer igra ulogu potvrđivanja preterane vezanosti između najčešće majke i deteta. Dete u ovom slučaju nije u stanju da odraste i dalje se oslanja na roditelja, čak i kada je prividno samostalno.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *