Bačka Topola najgora!

Ko brine o životnoj sredini, a ko je zagađuje? ‘Crni list’ Opštini Bačka Topola!

foto: si studio

U akciji „Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine“ proglašeno je više dobitnika “Zelenog lista”, a “Crni list” pripao je Opštini Bačka Topola. Najveću i najstariju ekološku akciju u Srbiji pre 38 godina pokrenuli su ekološki magazin „Čekajući vetar“ Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije, a poslednjih 12 godina organizuju je Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja “Zeleni list” su Nikola Popović, student prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu – za aktivno učešće u brojnim ekološkim akcijama, udruženje za dostavljanje pošiljki iz Novog Sada Eko kurir – za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, Dejan Milošević, urednik portala „Prvi prvi na skali“ iz Kragujevca – za dugogodišnju borbu protiv GMO kroz informisanje i ekološke akcije, udruženje „Sačuvajmo naš parkić“ i udruženje „Za zaštitu ustavnosti i zakonitosti“ iz Beograda – za višemesečnu istrajnu borbu za opstanak zelene površine na Banovom brdu.

“Zeleni list” su, po odluci žirija, zaslužili i Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke – za dve decenije ekološke edukacije kroz pozorišnu umetnost, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu iz Beograda – za promovisanje vladavine prava u oblasti životne sredine, Marina Drndarski, nastavnica biologije u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ iz Beograda – za vrhunske rezultate u obrazovanju mladih ekologa, Ekološki pokret iz Odžaka i organizacija „Da sačuvamo Vojvodinu“ iz Tovariševa – za ostvarenu promenu sudske prakse u oblasti zaštite životne sredine. Priznanje je pripalo i Draganu Gmiziću, novinaru iz Novog Sada – za hrabre dokumentarne filmove o ekološkim problemima, kao i Milji Vukoviću, administratoru fejsbuk stranice „Divlji Beograd“ i „Za manje smeća i više sreće“ iz Beograda – za aktivno promovisanje važnosti životne sredine u novim medijima.

“Crni list” je pripao Opštini Bačka Topola – za veliku količinu otpadnih voda i otpada i dve decenije nekažnjenog zagađivanja reke Krivaje koje proizvode industrija u Bačkoj Topoli, što je dovelo do zagađenosti vode, vazduha i celokupne životne sredine u ovoj opšini. Krivaja je postala mrtva reka i najveća površinska kanalizacija Bačke, ugrožavajući zdravlje stanovnika ne samo Bačke Topole, već i drugih mesta.

Predlagači su pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije, a svojim predlozima u akciji učestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije.

Priznanja će biti uručena u četvrtak, 11. juna, na svečanosti u Sremskim Karlovcima.

(Izvor: Tanjug)

 

Jedan komentar

  1. Zanimljivo je da se pred izbore 2016-te godine, Nagy Karoly, usvojeni sin predsednika SVM-a (VMSZ) u Feketiću (Mali Idjos) hvalio (ili je to bio deo tajne kampanje!?) gradjanstvu u BT kako zagadjivac uopste nije „zibel“, nego „topiko“, a za g. Pecuricu je pricao kako je budala.
    Po ovome, ispada da je uvazeni gospodin „Pecurica“, 5 godina protestovao protiv pogresnog preduzeca!?

    Gle cuda vwlikoga, mutne li neke tajne kampanje!

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *