Šta podrazumeva vanredno stanje ?

UVOĐENJE VANREDNOG STANJA – 15. marta u 20.17 h predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na celoj teritoriji Republike Srbije.

Kako je predsednik naveo, od sutra 16. marta zatvaraju se škole i vrtići, fakulteti, teretane.., a u naredna tri dana će biti održana provera poštovanja mera.

U specijalnoj emisiji objavšnjava se šta ovo znači za nas u narednim danima:

  • zabranjen je ulazak stranim državljanima (osim diplomatama) u Srbiju;
  • obavezna samoizolacija za naše građane koji se vraćaju u državu – ovo će se kontrolisati i kažnjavati ukoliko se ne ispoštuje. 14 dana za sve zemlje osim za Španiju i Italiju, za šta važi 28 dana;
  • od ponedeljka, 16. marta, zatvorene su sve škole, vrtići i fakulteti;
  • ponovo se spominje preporuka da stariji od 65 godina ne izlaze iz svojih domova;

Kretanje gradjana nije zabranjeno, ali najjača preporuka je da svi sede kući u izolaciji i da izbegavaju posete. Nikako decu ne slati kod baka i deka.

Zabranjeno je okupljanje više od 50. ljudi na jednom mestu.

Svi koji moraju da rade neka svoje poslovanje organizuju od kuće ali oni koji ne mogu moraju da obezbede sve zaštitne mere.

Kršenje samoizolacije će kontrolisati policija.

Vanrednu situaciju za celu teritoriju države proglašava Vlada, a na užim teritorijama nadležni su Pokrajinska vlada, gradonačelnici ili predsednici opština. Po Zakonu, vanredno stanje je stanje kada su rizici i pretnje ili posledice katastrofa, vanrednih događaja i drugih opasnosti po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, snage i sredstva uz pojačan režim rada.

Ove mere podrazumevaju ograničenja ljudskih prava garantovanih Ustavom, a koje će mere biti donete odlučuje se u skladu sa potrebama novonastale situacije, na primer, ograničenje slobode kretanja, ograničenje slobode okupljanja, obaveza zdravstvenih kontrola, ograničenje prava na obrazovanje (zatvaranje škola) i drugo.

Član 202 Ustava Srbije propisuje da po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno. Mere odstupanja ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *