SAŠA TOMANOVIĆ- KAPITEN

Uoči priprema TSC iz Bačke Topole, pozvali smo kapitena ekipe da porazgovaramo sa njim o fudbalu, njegovoj karijeri i TSC.

 

Intervju obavio: Vanja Uzelac

 

 

Pozdrav Saša, hvala što si se javio i pristao da daš intervju za naš sajt! Čestitam ti i na nagradi GFS Sombor! Možeš li nam reći nešto o početku tvoje fudbalske karijere?

Hvala. Počeo sam kao dečak da igram fudbal u klubu ŽAK iz Sombora. Trener mi je bio Milorad Resanović. Moja majka je takođe igrala fudbal. Kasnije sam prešao u Radnički iz Sombora, bio sam u mlađim kategorijama Mladosti iz Apatina.

 

U više navrata si igrao u Inđiji?

Da, bio sam u Inđiji i prešao sam u Radnički Sombor kada je tamo trener bio Zoltan Sabo, pomoćni trener mu je bio Bajić koji je sada pomoćnik Mladena Krstajića.

 

Igrao si sa Predragom Kodžom u Inđiji?

Kodžo je legenda fudbala, kako u Inđiji tako i u celoj Srbiji. Čovek je jednim potezom rešavao utakmice. Pravi fudbalski majstor, vanserijski igrač, sjajan igrač sredine terena, odličan šut spoljnom, dobar izvođač prekida. Mnogo sam naučio od njega u fudbalu. Posle je bio i na kratko sportski direktor kluba. Vanserijski čovek.

 

Iz Inđije si prešao u Mladost iz Podgorice?

Da, to je sadašnji OFK Titograd. Pre mog dolaska su osvojili kup Crne Gore, a sa mnom u ekipi i titulu prvaka države. Za mene je ovo bilo jedno lepo iskustvo, upoznao sam mnoge poštene ljude tamo, grad Podgorica je prelep i uživao sam. Nakon toga sam prešao u Javor.

 

Da li kao kapiten ekipe imaš neke dodatne obaveze na terenu?

Kada ste kapiten imate dodatnu odgovornost da budete vođa na terenu i van njega. Trenutno predstavljam jedan evropski klub koji je sjajan i napreduje svake godine. Imam sjajne saigrače, to će vam reći i drugi članovi tima. Izuzetno se uklapamo i momci su sjajni. Kao kapiten ipak više volim da se pokažem na terenu i momci to poštuju. Drago mi je što sam kapiten ovakvog kluba.

 

Možeš li nam reći koja je tvoja uloga na terenu i pozicija? Neretko si igrao i štopera?

Štopera sam igrao po potrebi, kada je neko suspendovan ili povređen jer imamo dobar fond igrača. Inače sam defanzivni vezni, uvek sam tu da pomognem štoperima da guram pas unapred, da budem na lopti i prebacim je na protivničku polovinu. Učestvujem i u odbrani i u napadu, pomažem dosta tokom prekida i skok igre.

 

Kratak opis prethodne sezone sa TSC i osvajanje 4. mesta u ligi?

Od početka priprema smo znali da imamo dobar tim ali tada nismo očekivali 4. mesto. Međutim, zaređali smo pobede, na početku se borili sa Vojvodinom za prvo mesto i tada smo videli da možemo do vrha. Verovali smo da možemo biti u prva četiri i hvala Bogu na kraju smo i bili četvrti.

 

Opiši nam iskustvo igranja u Evropi sa TSC?

Svi mi smo gledali mnogo utakmica Lige šampiona i Svetskog prvenstva na TV. Međutim, onakav meč protiv FCSB niko od nas nije nikada doživeo, cela Srbija je navijala za nas, utakmica u Senti je bila prelepa i sjajna.

 

Kako si ti doživeo meč sa FCSB? Odigrao si 120 minuta i postigao dva gola?

Kada sam na terenu ništa me ne remeti. Osećaj je bio sjajan. Gubili smo u nadoknadi i na kraju je ipak bilo nerešeno. Ušli smo u produžetke i na kraju smo sa dva igrača manje odigrali nerešeno i izborili penale. Ipak, penali su lutrija.

 

Kao što kažeš, ostali ste sa dva igrača manje. U takvoj situaciji većina ekipa se pomiri sa rezultatom ili se povuče a vi ste ipak igrali do kraja?

I ranije smo uspevali da pobedimo sa igračem manje, na primer na mečevima sa Radom i Spartakom. Znali smo da mi to možemo. Igrač manje nam znači, to je tako, ali tada nemaš šta da izgubiš i daješ sve od sebe. Mi smo došli do penala. U toku 90 minuta nije bilo realno da damo toliko golova, ali smo ipak stigli do remija i penala. Mesec dana nakon utakmice su me ljudi presretali na ulici i pričali kako smo odigrali odlično taj meč.

 

Neki rezime tvog igranja u Srbiji?

Period igranja u Inđiji kod Miloša Veselinovića kada nismo izgubili 23 meča u nizu. Inđija mi je sigurno u srcu, mnogo utakmica sam odigrao tamo i kao kapiten. Tamo sam naučio mnogo o fudbalu. U TSC sam četiri godine i mogu reći da je ovo najbolji klub u karijeri u kojem sam igrao. Ovde mi je lepo i voleo bih da ostanem tu do kraja karijere.

 

Postigao si prvi gol za TSC u Super ligi kao i prvi gol u evropskim takmičenjima?

Da, to me posebno raduje, još samo da dam prvi gol na novom stadionu.

 

Dolazak Mladena Krstajića kao trenera?

Upoznali smo se kada je došao u klub pre par dana. Čovek ima vanserijsku karijeru, bio je i selektor Srbije, imam veliko poštovanje prema njemu. Ima veliko iskustvo i sigurno možemo od njega dosta da naučimo. Ubeđen sam da sa stručnim štabom možemo da se spremimo za nastavak i da će nam Krstajić biti od velike pomoći u razvoju tima. Očekujem bolje rezultate ali moram da istaknem da nam nedostaje publika.

 

U jednom od intervjua za klub si izjavio da od stranih klubova simpatišeš Liverpul?

Liverpul sam zavoleo zbog Stivena Džerarda. Čovek koji je davao sjajne golove i bio vođa na terenu. Trenutno je i sjajan trener u Rendžersu i beleži odlične rezultate. Pratim i Liverpul koji beleži dobre rezultate sa trenerom Klopom. Imam čak i Džerardov dres koji je poklon iz Engleske od moje majke.

 

Saša, hvala na javljanju i želim ti sve najbolje u daljem delu karijere!

Hvala i tebi i sve najbolje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *