OTVORENA TSC ARENA!

Svečanom ceremonijom na terenu nove TSC Arene otvoren je ovaj velelepni stadion u Bačkoj Topoli, novi dom fudbalera FK TSC. 

Foto: Ivana Ivanović

Svečanost je počela sletom najmlađih fudbalera i fudbalerki kluba, koji su istrčali na teren uz gromoglasne aplauze i formirali na terenu telima slova TSC.

Foto: Ivana Ivanović

Teren su osveštali sveštenici Srpske pravoslavne crkve, Srbislav Stojanov, Rimokatoličke crkve, Jožef Sakaj i Evangelističke, Gabor Dolinski. Zatim su usledile himne Republike Srbije, koju je otpevao KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Bačke Topole i himna Mađarske u izvedbi KUD Kodai Zoltan, takođe iz Bačke Topole.

Na istočnoj tribini je publika od markera koji su pre utakmice postavljeni na sedišta formirala zastave Srbije i Mađarske.

Foto: Ivana Ivanović

Nakon zagrevanja igrača, sa centra terena prisutnima se obratio Janoš Žemberi, predsednik FK TSC.

„Ovo će biti sportsko-rekreativni centar akademija, a ne samo stadion, imaće i salu i teretanu. Zahvalio bih se Mađarskoj državi na pomoći, opštini Bačka Topola i Fudbalskom savezu Srbije“.

Međutim, TSC neće još uvek u prvenstvu igrati u Bačkoj Topoli.

„Još jednu utakmicu ćemo igrati u Senti, predajemo ključeve i zatim protiv FK Vojvodine igramo prvi put na novom stadionu“, izjavio je Janoš Žemberi.

Foto: Ivana Ivanović

Na svečanom otvaranju, posetiocima i svim prisutnima na stadionu obratili su se i bivši kapiteni timova TSC i Ferencvaroša, Ištvan Kovač i Tibor Njilaši koji su pričali o poslednjoj odigranoj utakmici izmedju ove dve ekipe, davne 1980. godine kada je, tadašnji AIK iz Bačke Topole ugostio Ferencvaroš. Na Gradskom stadionu, pred oko 6.000 navijača rezultat je bio izjednačen (2:2). Na pomenutom meču od aktivnog igranja i od vernih navijača oprostili su se Ištvan Kovač i Marko Zuber.

Nakon obraćanja pomenuti kapiteni su, zajedno sa predsednikom kluba presekli vrpcu i time zvanično otvorili TSC Arenu.

Foto: Ivana Ivanović

Prijateljska utakmica između TSC i Ferencvaroša nazvana je „Sto godina prijateljstva“ u znak sećanja na višegodišnje prijateljstvo ova dva kluba i u čast više susreta koje su ove dve ekipe odigrale između ostalog i u Bačkoj Topoli.

Prva utakmica izmedju ova dva kluba odigrana je pre oko 95 godina, 30. maja 1927. godine u Bačkoj Topoli, kada je Ferencvaroš pred mnogobrojnom publikom, dok je lila kiša, dokazao ulogu favorita pobedivši sa 4:1.

Godinu dana kasnije, u aprilu 1928. godine, prvak Madjarske ponovo je gostovao u Bačkoj Topoli. U prvoj utakmici odigranoj pred 4.000 navijača, gosti su slavili rezultatom 3:0 i već sledećeg dana sa rezultatom od 4:1, iako je TSC igrao u kombinovanom sastavu, pojačan sa pet igrača iz Čantavira.

Početni udarac izveli su Ištvan Kovač, nekadašnji kapiten TSC i Tibor Njilaši, bivši kapiten Ferencvaroša.

Utakmica je završena rezultatom 2:1. Prvi pogodak za domaćine postigao je Stanojev u 15-om minutu utakmice. Pred sam kraj meča dosudjen je penal za goste, šutirao je Večei i rezultat je izjednačen. Slavlje i pobedu domaćinima doneo je Djakovac pogotkom u produžetcima.

TSC: Filipović, Stojković, Anotnić, Ćalušić, Stanojev, Petrović, Tomanović, Bočkaj, Banjac, Zec, Vukić

Ferencvaroš: Seči, Nađ, Konči, Mmae, Leandro, Cabraja, Somalia, Večei, Zyen, Tokmac, Čubra

Meč sude Novak Simović, Miloš Simović i Matija Nađ Olajoš.

Vanja Uzelac i Ivana Ivanović

 

8 komentara

  1. Bez komentara! Izabrali su najjeftinijeg komentatora na uvodu, mogli su barem naći nekog ko tečno govori oba jezika i zna da čita. Dáli su zeleno svetlo „plavim bećarima“, da na prijateljskoj utakmici izlože transparent sa natpisom „ithon vagyunk“ (kući smo), a i baklje su se sasvim slučajno prošvercovale. U svakom slučaju otvaranje stadiona dostojno onih koji ga vode. Bacili su pravo svetlo na sebe i svoje ambicije. Na prvi pogled bezopasno, a na drugi, iskra dostojna revolucije i moguće pitanje nacionalne bezbednosti. Neke stvari jednostavno nisu smele da se dese na ovako bitnom događaju! Bez komentara!

     
  2. Koliko ljubomornih i ne ispunjenih ljudi ima koji lupaju minuse to je strasno…. Bila je ekstra utakmica, jako lep stadion i predivna atmosvera. Svaka cast i nadam se da ce se jednom opametiti ovi sivi misevi koji mrze pre podne sebe a posle podne citav svet… Hvala. I ponosnibsmo na BT

     
  3. Kao građaninu Backe Topole, koji zivi u multinacionalnoj sredini, koji nikada nisam podrzavao nacionalizam sa bilo koje strane, izuzetno mi je zasmetalo da navijači TSCa skandiraju „TSC DÉL VIDÉK“ što u prevodu znači JUŽNA POKRAJINA,a usput se vijori zastava republike Madjarske. Stekao sam utisak da su oni samo oaravan za neke druge stvari…. No, vreme će pokazati.

     
  4. Svi mogu TSC-u da pljunu pod prozor, od muke! Carevi!

     
  5. E oce moci i sirotinja na stadion i bazen ili je to samo za ove sto selcu helikopterima ? Isto predlazem da se ponovo uvede bratsvo i jedinstvo , mozda uspe sa dragim komsijama Madjarima.

     
  6. Sofija@- nije problem TSC, to je jedan organizovan i dobar sportski klub. Problem je što se cela loža krišom smejala dok su navijači skandirali Ovo je“ južna pokrajina“?!

     
  7. Sve je bilo lepo, ali na otvaranju nije bilo Saše Srdića!!!!!
    Pita li se neko, zašto, kako……

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *