Košarka: PRLJA SRUŠIO APATINCE

Košarkaši Topole su u derbiju 5. kola Prve srpske lige-sever silno motivisani dočekali do ovog kola jednu od tri do sada neporažene ekipe, ekipu Dunava 2014 iz Apatina i naneli im prvi poraz u ovogodišnjem prvenstvu. Pobedili su Topolčani 71:70 košem iskusnog Ognjena Prlje 7 desetinki pre kraja utakmice i tako izazvali erupciju oduševljenja među navijačima domaćih koji su došli u većem broju na ovaj susret, nego što dolaze obično i normalno među svojim saigračima i stručnom štabu.
14681867_1129794693808669_3842714864675521401_nBila je ovo utakmica kakva se ne pamti u poslednjih 20-tak godina u Bačkoj Topoli što se tiče neizvesnosti. Derbi je opravdao očekivanja, privukao je veliki broj ljudi kako iz Bačke Topole, tako i sa strane pa su tribine velike sale OŠ,,Čaki Lajoš“ bile solidno popunjene. Sam početak utakmice dao je do znanja da Topolčani žele da se iskupe za prošlonedeljni ubedljiv poraz u Vrbasu, vredno su se spremali tokom prošle sedmice za ovaj susret. Prva četvrtina je pokazala da će to biti jedna ravnopravna i neizvesna utakmica. Ovu deonicu igre Topola je rešila u svoju korist 14:12. U drugoj četvrtini kriza u igri bačkotopolskih plavo-belih, što Apatinci predvođeni iskusnim Predragom Šuputom koriste i sredinom ovog perioda igre stiču opipljiviju prednost od 10 razlike (21:31). Na poluvreme se otišlo vođstvom ekipe Dunava 2014 od 34:28. Ljut je bio trener Benčik na svoje izabranike, pa ih je propisno izribao u svlačionici za vreme velikog odmora. Nije bilo dovoljno agresivnosti u odbrani što pokazuje podatak iz druge četvrtine da Topolčani u ovom periodu igre nisu napravili nijedan prekršaj.

U drugom poluvremenu Topolčani su u nekoliko navrata stizali rivala, dolazili na poen ili dva zaostatka, ali su Apatinci predvođeni Šuputom odbijali te napade i vraćali prednost na 10-tak razlike u svoju korist. Trojka kapitena Radovića u samom finišu ponovo donosi neizvesnost u ovom veoma zanimljivom susretu. Probudila se i publika koja je dala vetar u leđa izabranicima Mikloša Benčika. Sama završnica za Hičkoka. Na 10. sekundi do kraja ekipa Dunava 2014 je imala čini se nedostižnu prednost 70:65. Fauliran je plejmejker domaćih Cvijetković koji je oba puta bio siguran sa linije slobodnih bacanja. Na 8 sekundi do kraja fauliran je jedan od boljih igrača gostiju Smiljanić koji nije izdržao pritisak pa je promašio oba slobodna bacanja. Potom gosti prave nameran faul nad Prljom koji prvo pogađa oba slobodna bacanja, a zatim uz zvuk sirene u solo prodoru postiže koš za veliku pobedu Topole i ogromno slavlje na tribinama i dole na parketu među igračima i stručnim štabom. Svi igrači Topole koji su odigrali ovaj susret zaslužuju pohvale, ostavili su srce na terenu. Uz junaka trijumfa Prlju koji je postigao 15 poena, Radović je ubacio 14 (2 trojke), Cvijetković i Savić koji je dao nemerljiv doprinos pobedi odlično čuvajući u odbrani Šuputa dali su po 13, dok je Turbić dodao 10 poena. Kod gostiju su se istakli najefikasniji igrač utakmice Miljanić koji je ubacio 21 poen, Smiljanić 18, a Predrag Šuput 14 poena. Jedno veliko BRAVO za košarkaše Topole za pobedu, pokazali su karakter i veliku želju za pobedom, a nekim ljudima kojima nije bilo mesto tu u sali baš u INAT.

Za kraj trebalo bi i istaći neprimeren gest našeg sugrađanina koji je ponikao u našem klubu, sada prvotimca Dunava 2014 Nikole Đurđevića koji je tokom utakmice kada je njegov tim vodio sa 10 pena razlike neprimerenim reakcijama provocirao klupu domaćih i iskrene navijače KK,,Topola“.  Ali je na kraju bilo po onoj narodnoj: ,,Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje“. U narednom kolu košarkaše Topole očekuje još jedna teška utakmica, gostuju još jednom pretedentu za prvo mesto i još jednoj neporaženoj ekipi u dosadašnjih 5 odigranih kola, ekipi Akademika u Srbobranu koja je u poslednjih nekoliko sezona zadavala velike glavobolje košarkašima Topole.

Autor: Goran Medar

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *